Pentru că plătim o taxă de 50 de bani pe fiecare ambalaj PET, sticlă sau doză de aluminiu și o putem recupera doar dacă returnăm acele ambalaje, botoșănenii nu mai aruncă aceste ambalaje la gunoi.
Gabriel Tanasă, directorul Urban Serv SA, compania care asigură colectarea deșeurilor din municipiul Botoșani, a spus că efectul introducerii sistemului RETURO, de rambursare a taxei pe recipientele din PET, sticlă sau doze de aluminiu, este mai mult decât vizibil.
”Ca director al Urban Serv mă afectează RETURO, ca cetățean sunt încântat la maxim de acest RETURO. De când nu ați mai văzut o sticlă, un PET sau o doză pe străzi? În jumătate de an de la introducerea acestui sistem, noi colectăm cantități cu 40-45% mai mici de la pubelele de gunoi și mă aștept ca până în primul trimestru al anului viitor să dispară efectiv”, a declarat Tanasă.
Legislația de mediu impune ca atât autoritățile locale, cât și companiile care colectează și transportă deșeuri să atingă niște ținte în ceea ce privește colectarea selectivă a gunoiului. Faptul că populația nu mai aruncă la gunoi PET-urile, sticlele și dozele de aluminiu ajută autoritățile locale, deoarece toate acele cantități sunt trecute în dreptul lor ca fiind deșeuri colectate selectiv, însă companiile de salubrizare nu reușesc să își mai îndeplinească țintele impuse prin legislaței.
Directorul Urban Serv a spus că se va solicita Guvernului să modifice legislația astfel încât țintele impuse companiilor să fie modificate ca urmare a funcționării sistemului RETURO.