Prima pagină » FOTO Fabrica din nordul Moldovei unde se face mobilier școlar și scaune de cinema, exportă 95% în Franța și Belgia
Economic

FOTO Fabrica din nordul Moldovei unde se face mobilier școlar și scaune de cinema, exportă 95% în Franța și Belgia

În cel mai nordic oraș din România, Darabani, funcționează de șase ani o fabrică de mobilier școlar, scaune de cinematografe și teatre, dar și mobilier pentru campusuri școlare și militare.

Fabrica Mobilier Delagrave România Darabani funcționează într-o hală de 12.000 mp și a avut o cifră de afaceri de aproape 6,4 milioane euro în 2022, iar pentru 2023 se estimează un rulaj de 7 milioane euro.

Unitatea de producere a mobilierului școlar de la Darabani a fost vizitată, la inițiativa primarului Alin Gîrbaci, de Eduard Mititelu – secretar de stat în Ministerul Digitalizării, Ovidiu Cîmpeanu – secretar de stat din MIPE, deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani și câțiva primari din județ.

Directorul MDR Darabani a declarat că vârful activității este în vacanța de vară a elevilor, când în fabrică lucrează 135 de angajați și când de la Darabani pleacă 25 de camioane săptămânal.

”Tot ceea ce producem noi este la standarde europene, iar ceea ce producem noi acum exportăm 95% către Franța și Belgia, iar restul este pentru piața internă”, a declarat Răzvan Agrigoroae, directorul MDR Darabani.

Mobilier Delagrave România face parte dintr-un grup de firme fondat în 1864 în Franța, având în palmares și fabricare scaunelor pentru celebrele arene de la Roland Garros.

Foarte important este că TOȚI salariații fabricii de la Darabani sunt din județul Botoșani.

Cei doi secretari de stat de la Digitalizare și Fonduri Europene, invitați ai primarului Alin Gîrbaci, au fost impresionați de calitatea produselor fabricate la Darabani și au încurajat compania să încerce să livreze mai mult pe piața internă fiind foarte primării care au accesat fonduri europene pentru dotarea cu mobilier școlar.

La Darabani a avut loc, miercuri, un seminar dedicat oportunităților de finanțare din fonduri europene, în special prin POR, a primăriilor, iar Alin Gîrbaci a avut printre invitați inclusiv pe Monica Harja-Zlăvog, director POR 2021-2027 din ADR Nord-Est, și pe Ștefan Teișanu, organizatorul Zilelor Nordului și cel care conduce Centrul Cultural Cluj.