Prima pagină » Gîrbaci a făcut din Darabani capitala fondurilor europene. Doi secretari de stat și un director POR au mers în cel mai nordic oraș al României
Administrație Economic Știri locale

Gîrbaci a făcut din Darabani capitala fondurilor europene. Doi secretari de stat și un director POR au mers în cel mai nordic oraș al României

Pentru prima dată în istoria județului Botoșani, o localitate urbană, alta decât municipiile Botoșani și Dorohoi, organizează un seminar județean având ca temă atragerea fondurilor europene și la care participă oficiali de rang înalt.

Primarul Alin Gîrbaci a reușit să îi aducă la Darabani pe Ovidiu Cîmpeanu, ministrul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene (MIPE), Monica Harja-Zlăvog, director POR 2021-2027, și Eduard Mititelu, secretar de stat în Ministerul Digitalizării. Gîrbaci a avut un sprijin necondiționat din partea lui Ștefan Teișanu, cel care organizează Zilele Nordului și care conduce Centrul Cultural Cluj, un ONG prin care sunt atrase fonduri europene și private pentru evenimente în Cluj.

Gîrbaci i-a avut ca invitați pe prefectul Sorin Cornilă, deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, Dan Oloeriu – primarul orașului Flămânzi, Florin Buțura – primarul orașului Ștefănești, Verginel Gireadă – primarul comunei Mihai Eminescu, prim-vicepreședinte PNL, Lucian Borfotină – primarul comunei Cristești, Dumitru Chelariu – primarul comunei Pomârla, Viorel Ciobanu – primarul comunei Coțușca.

Cei doi secretari de stat  au mers împreună cu primarul Alin Gîrbaci și au vizitat proiectele finalizate cu fonduri europene și fonduri elvețiene, de la parcul fotovoltaic, la parcuri, școli amenajate cu fonduri europene, drumuri asfaltate și betonate și piste de biciclete, iluminat LED. De asemenea, a fost vizitată și monumentul istoric Biserica Sf. Nicolae, pe care Primăria Darabani vrea să o restaureze, dar și fabrica de scaune și mobilier școlar din Darabani, care exportă peste 80% din producție.

Apoi a fost organizată un seminar la Conacul Balș unde au participat secretarii de stat Cîmpeanu și Mititelu, dar și Monica Harja-Zlăvog, directorul POR 2021-2027.

Pe lângă prezentarea generală a liniilor de finanțare, primarii prezenți la eveniment au avut ocazia să pună întrebări legate de problemele întâmpinate până acum, dar și să afle detalii importante despre viitoarele axe de finanțare din fonduri europene pe toate liniile.

”Noi vom depune proiecte pe toate liniile de finanțare unde suntem eligibili și vom încerca să rezolvăm problemele orașului cu cât mai multe fonduri europene”, a declarat primarul Alin Gîrbaci.