Prima pagină » Diferențele în sondaje între Iftime, PNL și Șoptică. Cât de mult contează parcursul echipei FC Botoșani?
Politică

Diferențele în sondaje între Iftime, PNL și Șoptică. Cât de mult contează parcursul echipei FC Botoșani?

Posibila impunerea de la nivel central a lui Valeriu Iftime la conducerea PNL Botoșani a aruncat organizația în aer și a dus la niște tensiuni greu de imaginat. Joi liberalii se uitau cum Doina Federovici și Cosmin Andrei, de la PSD, mergeau la DNA, iar vineri aflau că un om din exteriorul partidului ar putea să îi conducă, iar sâmbătă strângeau semnături de susținere pentru președintele Costel Șoptică, coalizarea în jurul acestuia nu s-ar fi produs în urmă cu jumătate de an.  

Poate dacă nu ar fi fost ocupat Valeriu Iftime cu căutarea soluțiilor pentru salvarea de la retrogradare a FC Botoșani, ar fi venit în PNL în vara sau toamna lui 2023 și ar fi trecut ca prin brânză de toți liderii divizați ai liberalilor. Pe atunci toți îi numărau zilele în funcția de președinte a lui Costel Șoptică și se așteptau la un dezastru pentru PNL în 2024. Zvonul cu Iftime la șefia PNL Botoșani circulă de pe la jumătatea anului trecut în mediul politic, iar acțiunile publice ale acestuia fix asta au lăsat să se înțeleagă, că intră în politică. Doar că problemele uriașe de la FC Botoșani par să-i fi amânat planurile politice.

Ciudat este că Iftime a găsit soluții pentru FC Botoșani în același timp în care Șoptică reușea, în premieră pentru el ca lider al PNL, să coalizeze în jurul lui primarii și alți organizațiile din județ.

Cu un prefect Sorin Cornilă corect în tot jocul administrativ și politic din ultimii doi ani, din care PNL a avut de câștigat, cu un Cătălin Flutur reactivat din toate punctele politice de vedere de acțiunea primarului Andrei de desființare a companiei Locativa, cu un Șoptică mai activ decât a fost în toată viața lui politică, liberalii au un cu totul alt tonus în februarie 2024, înaintea duelului cu PSD.

Dar la bătaia cu PSD vor merge doar cei care vor mai rămâne în viață, politic vorbind, în urma luptelor interne.

Și bomba a explodat vineri, când de la București a venit semnalul de schimbare a lui Șoptică și nu cu oricine, ci cu un om de afaceri cum este Valeriu Iftime, președinte al Camerei de Comerț, patron al unui grup de firme de talia Elsaco, finanțator principal al echipei FC Botoșani.

Singurul sondaj de opinie în care Iftime se întrece cu Șoptică a fost făcut în perioada septembrie-octombrie 2022 și omul de afaceri era sub președintele PNL.

Dacă ar fi candidat ca independent la funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime ar fi primit, potrivit acelui sondaj, 19%, dar pe atunci FC Botoșani nu era lanterna roșie în Superliga, nu erau acumulate atâtea nemulțumiri între microbiști, aspect extrem de important. Costel Șoptică ar fi fost votat de 25% dintre cei prezenți la vot, iar Doina Federovici de 54%.

În octombrie 2023, PNL a mai făcut un sondaj și Șoptică se menținea la acelașii scor de 25%, doar că Iftime nu a mai fost măsurat ca intenție de vot. În același sondaj din octombrie 2023, prefectul Cornilă avea o intenție de vot de 27% dacă ar candida la funcția de președinte al CJ.

Dar cel mai important în scenariul venirii lui Valeriu Iftime în fruntea PNL este scorul partidului pe județ. Am văzut că a declarat Valeriu Iftime că PNL este la 5%. Ei, potrivit sondajului din 2023, PNL are o intenție de vot de 27%.

5%, oricum ar privi Valeriu Iftime, este mai mic decât 27%. În termeni fotbalistici, PNL nu e lanterna roșie, e la mijlocul clasamentului și nicidecum la retrogradare.  Iftime este un nume uriaș, dar în politică mai ține și de timing, de conjunctură, de aliați.

Dar interesantă ar fi și intenția de vot pentru Valeriu Iftime dacă ar fi președinte al PNL și cu FC Botoșani salvată de la retrogradare.

Va fi foarte fain ce va urma! Și abia a început luna februarie!  

Bogdan CALINIUC