Prima pagină » VIDEO Un tânăr din Botoșani produce piese imprimate 3D și le exportă în SUA, China, Japonia, Elveția
Economic

VIDEO Un tânăr din Botoșani produce piese imprimate 3D și le exportă în SUA, China, Japonia, Elveția

În cel mai nordic oraș al României, Darabani din județul Botoșani, există un producător de piese imprimate 3D folosite în industria auto și în electronică exportate în marile economii ale lumii.

Eusebiu Catrinescu are 37 de ani și de trei ani deține o mică fabrică în care folosește la producție imprimantele 3D. Firma sa, Imagination 3D Fashion, a pornit de la o imprimantă și acum are 17 care produc aproape non-stop.

”Primul client am fost chiar eu pentru că mi-am făcut mărturiile la nuntă la imprimanta 3D. La început a fost greu pentru că nu găseam comenzi și produceam doar mici piese pentru cei care vroiau să își repare diferite obiecte prin casă sau la firmă. În România mulți spun că este doar o piesă din plastic, dar ea este făcută strat cu strat, după dimensiunile de care are nevoie fiecare, în funcție de capacitatea imprimantei.  Am căutat și am găsit o platformă la nivel mondial care unește cererea și oferta. De când sunt pe această platformă am avut comenzi din toată lumea”, a declarat Eusebiu Catrinescu.

Pentru a arăta că poate produce de la piese industriale la cele de uz casnic și chiar vestimentar, Eusebiu Catinescu a purtat o curea, o cravată și o pereche de încălțăminte imprimate 3D.

Toți banii obținuți din producție au fost reinvestiți și de la o singură imprimantă 3D, Imagination 3D a ajuns la 17 imprimante, două permițând producția de piese până la dimensiunea 360 mm x 360 mm x 360 mm. 2023 a fost cel mai bun an pentru firma lui Catrinescu reușind să achiziționeze două imprimante mai mari și una care imprimă rășină.

”Producem la nivel global. Local producem pentru Electroalfa, iar la nivel internațional avem clienți inclusiv din China, Japonia, SUA, Elveția, Marea Britanie. Începând din industria auto, industria electronică, componente de calculatoare”, a mai spus Catrinescu.

Acesta a precizat că a investit constant în business-ul său deoarece planurile sale sunt să ajungă la peste 20 de angajați și să extindă totul la nivel de fabrică, urmând să se adreseze și altor industrii.

”În primăvara lui 2024 să începem demersurile pentru a construi o fabrică la standardele europene, din resursele proprii, voi reinvesti ce am câștigat. În 5 ani vreau să produc piese printate 3D din metal, să extindem producția pe partea industrială”, susține fondatorul Imagination 3D.