Prima pagină » VIDEO La 12 ani, crește animale, vinde și cumpără, este interesat de profit și reinvestește. Are deja un țel și învață să îl atingă
Agricultură Economic

VIDEO La 12 ani, crește animale, vinde și cumpără, este interesat de profit și reinvestește. Are deja un țel și învață să îl atingă

La doar 12 ani, un băiețel dintr-o comună din nordul Moldovei oferă o lecție de viață tuturor. Este în clasa a VI-a, dar știe ce înseamnă să faci bani, să pierzi bani, să reinvestești, să ai un scop în viață și să muncești pentru el.

David Ursan este din comuna Nicșeni și este unul dintre puținii copii care îmbină viața la țară cu informațiile oferite de Internet pentru a se dezvolta personal și pentru a face bani.

Are 12 ani și vrea ca până la 18 ani să aibă propria sa microfermă și să devină medic veterinar.

Nu are un sport preferat, dar iubește munca, animalele și banii, învață pentru a fi mai bun și pentru a se perfecționa și acumula cât mai multe cunoștințe.

Părinții lui David Ursan sunt legumicultori și au, ca mulți gospodari din Nicșeni, un solar în curte și își câștigă existența muncind cinstit. Nu și-au dorit pentru David să ajungă mare și să prindă un post în biroul vreunei instituții în care să muncească puțin și să primească leafă mare, dar și-au dorit ca fiul lor să învețe să fie cineva prin propriile sale eforturi într-o lume care, încă, oferă această șansă.

Tatăl său i-a dăruit o capră și de acolo a pornit totul. Copilul a strâns banii primiți de la părinți cu diferite ocazia și și-a cumpărat încă o capră și le-a îngrijit, le-a dat la montă și din iezii obținuți s-a ”capitalizat”.

”Acum, două mai am, dar am avut nouă. Le-am vândut, cu banii am investit în altceva, am luat un vițel. Vreau să îl dau la abator, să fac profit, să cumpăr capre de rasă anglo-nubiene. Am văzut pe internet, pe Youtube, m-am interesat și sunt și în zona noastră. Vreau o microfermă la 18 ani și să devin medic veterinar”, a declarat David Ursan.

Întrebat de unde a învățat de profit și pierdere, de investiții și reinvestiții, David Ursan spune că Internetul a fost sursa de informare. Vrea capre de rasă pentru că știe că ele aduc mai mulți bani, reprezintă o investiție cu o rată mai mare a profitabilității decât creșterea caprelor de rasă comună, dar știe că are nevoie de capital pentru a putea să-și clădească propria fermă de capre din rasa dorită și de aceea muncește pentru a strange banii necesari.

”M-am uitat la oamenii de pe Youtube care să mă ajute cu chestii de investiții. Am învățat ușor, ușor. Am pierdut. Am și pierdut la început pentru că nu știam cum se vinde, cum se cumpără. Acum sunt pe profit”, a spus copilul-fermier-antreprenor. În curtea părinților săi, David are un loc al lui unde crește iepuri, porumbei și câteva găini. Le crește, le vinde și trăiește drumul lung al capitalăzării în mediul rural, drum pe care unii nu au avut curaj să meargă, iar alții l-au abandonat pe parcurs. Iubește animalele, le îngrijește, are grijă de ele, dar dincolo de toate vede în ele și sursa de profit, oportunitatea de business și șansa rară pe care o vor toți adulții, de a face exact ceea ce îți place pentru a nu simți că muncești nicio secundă.