Prima pagină » Proiect internațional derulat și în Botoșani, pe o listă de investiții de 150 milioane euro. Va transforma județul în raiul regenerabilelor
Economic

Proiect internațional derulat și în Botoșani, pe o listă de investiții de 150 milioane euro. Va transforma județul în raiul regenerabilelor

Linia de transport energie electrică Suceava-Botoșani-Bălți, una din cele trei linii noi construite între România și Republica Moldova, va atrage o finanțare de 150 milioane de euro pentru a fi realizată.

Această investiție este esențială pentru județul Botoșani deoarece ar putea transforma județul în rai al proiectelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile deoarece va permite acestora posibilitatea de injectare în rețea, ceea ce acum este extrem de limitată din cauze rețelelor vechi.

Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chișinău,  a fost prezent la Simpozionul Român al Energiei SIREN 2023, care are loc în aceste zile la București.

“Deja am alocat bani pe partea din stânga Prutului la interconexinea din Suceava”, a spus Parlicov, citat de Economica.net.

”Referitor la acest proiect, și secretarul de stat în Ministerul Energiei de la București, Dan Drăgan, a afirmat că “speră” ca secorul românesc al liniei Suceava-Bălți să primească acodul Comitetului de Invetiții al Fondului Modernizare la următoarea sesiune de aprobare de proiecte finanțate din această sursă – Transelectrica are și acest proiect pe o listă cu investiții de încă 150 de milioane de euro ar urma să primească finanțare din Fondul de Modernizare”, mai precizează economica.net.

Proiectul liniei Suceava-Botoșani-Bălți a început prin 2011, dar în dulcele stil al investițiiloir majore pe care Guvernele de la București au făcut tot posibilul să NU le realizeze în zona Moldovei s-a ajuns în 2023 fără nimic realizat.

Războiul din Ucraina și pericolele prinvind securitatea energetică a României și Republicii Moldova par să fie singurele care rostogolesc acest proiect spre construire.