Prima pagină » Rodul muncii a câțiva ani: Nechifor începe investiții de 15,4 milioane euro la Stațiunea Popăuți
Agricultură Economic

Rodul muncii a câțiva ani: Nechifor începe investiții de 15,4 milioane euro la Stațiunea Popăuți

De la datorii imense, la cel mai mare proiect de investiții început de vreo stațiune de cercetare din România. Renumita Stațiune de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți va deveni una dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană după ce Ionică Nechifor, directorul Stațiunii, a atras o finanțare în valoare de 15,4 milioane euro.

Nechifor a semnat contractul de execuție cu firma Cornells Floor SR, liderul unei asocier de companii care a depus ofertă pentru a executa investițiile cu o valoare de 76 milioane lei.

Doresc să mulțumesc în primul rând ECHIPEI din Popăuți, care împreună, au curajul și ambiția de a implementa acest proiect! Mulțumesc dlui Presedinte ASAS, prof.univ. emerit dhc.dr.ing. Valeriu TABĂRĂ , care a încurajat demararea unui proiect de această anvergură și care a fost prezent la Târgul Regional din Popăuți , tocmai de a cunoaste necesitatea investiției . Un merit deosebit aparține d-lui dep. Costel ȘOPTICĂ , alături de dl ministru Florin BARBU, ambii în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților , care au crezut și susținut acest proiect. Mai doresc să multumesc dlui ministru Petre DAEA , care alături de echipa din MADR , a susținut și avizat toate cerințele noastre incluse în documentație. Sper din tot sufletul ca această investiție să schimbe din temelii cercetarea din N-E României, să devină pe lângă brandul Jud. Botoșani, unitate de top în Europa”, a declarat Ionică Nechifor.

Avantajele modernizării   SCDCOC Popăuţi decurg din reabilitarea constructivă a laboratoarelor, adăposturilor pentru animale, cât şi a celorlalte clădiri, care vor prezenta o nouă estetică şi un etalon pentru crescătorii particulari de ovine şi caprine, atât din ţară, cât şi din afară, unitatea fiind, în momentul de faţă, singura Staţiune de Cercetare la nivelul naţional, dar şi al Europei, în care se fac cercetări pe  ovine de rasă Karakul de Botoşani.

    În sectorul zootehnic specific creșterii ovinelor și caprinelor, orientarea crescătorilor particulari către îmbunătățirea producțiilor, către rentabilizarea fermelor mici și mijlocii (de familie), fermelor mari de producție, către eficientizarea economică prin sprijinul specialiștilor din cadrul Stațiunii de Cercetare, nu se poate realiza la cel mai înalt standard deoarece cele două Baze Experimentale  sunt foarte vechi, degradate, fără linii tehnologice moderne și care nu oferă cele mai bune condiții pentru creșterea ovinelor și caprinelor.

   –    Prin realizarea investiției, se va asigura tehnologizarea și eficientizarea creșterii ovinelor și caprinelor prin îmbunătățirea condițiilor de întreținere a animalelor, obținerea unor rezultate cât mai corecte în proiectele de cercetare, păstrarea în bune condiții a furajelor destinate animalelor și posibilitatea angajaților de a avea locuință de serviciu întrucât stațiunea este înafara orașului, la aproximativ 8 km.

  –    Asigurarea condiţiilor optime pentru efectuarea cercetărilor în domeniul zootehnic;

  • Astfel, prin prezenta  modernizare a unității zootehnice, astfel proiectele de cercetare vor putea fi realizate la cel mai înalt nivel din punct de vedere al tehnologiei de exploatare a ovinelor și caprinelor atingând următoarele obiective:
  • eficientizarea lucrărilor de cercetare;
  • îmbunătățirea condițiilor de creștere și întreținere a ovinelor și caprinelor;
  • îmbunătățirea condițiilor de stocare a furajelor;
  • eficientizarea economică a fermei zootehnice;
  • îmbunătățirea condițiilor de lucru;
  • Prin modernizarea Stațiunii de C-d ,  se vor putea furniza informații teoretice, dar mai ales practice, către fermele private în domeniul creșterii ovinelor și caprinelor pentru îmbunătățirea economică a acestora.

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pentru Cresterea Ovinelor și Caprinelor Popauti-Botosani are sediul în localitatea Rachiţi, Judetul Botoşani, la 8 km de oraşul Botoşani şi la 7 km de Mănăstirea „Popăuţi” fiind una dintre cele mai vechi unităţi de cercetare cu specific zootehnic, fiind înfiinţată în 1909, iniţial ca depozit de tauri din rasa Sura de Stepă, sub denumirea de „Tamazlîc” cu o suprafaţă de 200 ha teren arabil.

În 1988 a devenit unitate etalon prin crearea rasei Karakul de Botoșani, specializată pentru producția de pielicele-lapte, dar și cu o producție de carne remarcabilă .

Are în componență 7 Linii colorate din care 4 (K.Negru,K.Brumăriu,K.Maro,KSur ) omologate și 3(K.Roz,K.Alb,K.Halili) în curs de omologare.

Statiunea, are în administrare o suprafată de 1163,02 ha din care suprafata de 19,24 ha o reprezintă curţi-construcţii în incinta unitaţii din U.A.T. Răchiţi