Prima pagină » Achiței, semnal de alarmă la redeschiderea Vămii Racovăț: ”oportunitate pentru dezvoltare… este însă nevoie de drumuri bune”
Administrație

Achiței, semnal de alarmă la redeschiderea Vămii Racovăț: ”oportunitate pentru dezvoltare… este însă nevoie de drumuri bune”



Senatorul Cristian Achiței, PNL Botoșani, singurul parlamentar botoșănean inginer de drumuri, a participat la redeschiderea Vămii Racovăț, cu Ucraina, și a declarat că poate fi o oportunitate de dezvoltare economică pentru județ. Dar pentru asta trebuie depuse eforturi pentru a nu fi o vama neinteresantă pentru transportatorii de mărfuri a căror aflux poate crește economia locală, iar investițiile în infrastructura rutieră din Nordul județului are mari nevoie de investiții din partea Guvernului României.

”S-a redeschis Vama Racovăț. Mult timp a trebuit pentru asta, plus un război nenorocit. După 13 ani – aici, la noi, timpul rezonabil pare că nu poate fi mai mic de 10 ani. Am participat astăzi la ceremonia de deschidere a punctului de trecere a frontierei de la Racovăț, o nouă poartă vamală cu greu încercata Ucraină. Pentru Botoșani, Vama Racovăț poate fi o oportunitate importantă pentru dezvoltare. Dacă știm să o punem in valoare! Beneficiile economice pentru județul nostru pot veni din atragerea unui trafic rutier consistent de mărfuri. Pentru asta este însă nevoie de drumuri bune, capabile să susțină un asemenea trafic”, a declarat Achiței.

Acesta a precizat că drumurile județene pe care le-a modernizat în anii 2008-2016 au nevoie de lucrări de reabilitare sau modernizare (de la Racovăț spre Pomârla și Dorohoi sau de la Racovăț spre Cristinești și Dragalina).

Județul Botoșani are un memorandum aprobat de Guvern care prevede reabilitarea acestor drumuri printr-un artificiu ce presupune preluarea acestora de către CNAIR și execuția de lucrări în următorii doi ani. ”Termen ce mi se pare extrem de optimist”.

”Ar trebui ca asta să se întâmple cu adevărat pentru ca botoșănenii să poată beneficia de toate avantajele redeschiderii Vămii Racovăț, care sper să nu se transforme într-una a camioanelor goale. Deocamdată Vama Racovăț pare doar o alternativă la aglomerația din Siret. Sper ca toți cei care vorbesc despre ce ar trebui făcut mai departe chiar să o facă, astfel încât această vamă să nu mai fie închisă, oricâte interese politice ar mai exista vreodată. Aștept cu interes adoptarea bugetului CNAIR și acțiuni concrete pentru reabilitarea drumurilor județene și naționale”, a concluzionat deputatul Cristian Achiței.