Prima pagină » VIDEO Gaz metan, investiții în drumuri și poduri, extindere rețele de apă în comuna Frumușica
Administrație Știri locale

VIDEO Gaz metan, investiții în drumuri și poduri, extindere rețele de apă în comuna Frumușica





Noul primar al comunei Frumușica, Constantin Corneliu Bălășanu, și-a început mandatul axat pe investiții în infrastructură și utilități pentru a putea dezvolta organic unitatea administrativ-teritorială de la granița cu județul Iași.

Bogată în istorie, cu legende încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare, dar și cu inițiativă privată puternică având în vedere numărul de mici antreprenori din comuna, Frumușica face în 2021 pasul pentru o nouă etapă a dezvoltării care începe cu apa și gazul metan.

”Fiind în traseu cu Flămânzi, dacă totul merge bine anul acesta ar trebui să avem gaz metan în satul Frumușica. Avem o colaborare bună cu orașul Flămânzi, o să plătim noi 1950 de metri până la Școala Frumușica, consumator izolat, și până la limita cu orașul Flămânzi suportă firma care face instalația”, a declarat primarul Constantin Corneliu Bălășanu.

 

 

Acesta a precizat că extinderea rețelelor de apă reprezintă o altă prioritate, având ca sursă de finanțare fondurile guvernamentale.

”Demarăm urgent extinderea rețelei de apă și canal, care este deja făcută în comuna Frumușica, dar sunt zone cu populație multă care nu sunt acoperite încă. Vrem să prelungim instalațiile și să vedem cum venim cu sursa proprie de apă pentru că sub dealul Holm avem o sursă de apă care la analize a ieșit foarte, foarte bună”, a completat primarul comunei Frumușica.

Constantin Corneliu Bălășanu a mai spus că vor fi continuate proiectele de betonare a drumurilor locale, iar din fonduri proprii vor fi făcute intervenții la drumurile încă din piatră prin completarea cu piatră de Pojorâta sau Ciocănești, pentru o stabilizare mai bună, și că se va încerca unei rezerve de piatră pentru intervenția în cazurile de urgență.

”Mai noi, anul acesta ne-a picat un pod, în satul Rădenii Vechi, și am obținut o finanțare de la Guvern printr-un proiect de hotărâre făcut de Prefectură. Acesta este în sumă de 512.000 lei pentru refacerea podului și a 400 de metri de drum înainte și după pod. Am demarat procedura de achiziție pentru studiu de fezabilitate, să îl punem în Consiliul Local și apoi căutăm un constructor pentru că avem 26 de case cu 37 de locuitori care nu vor mai avea pe unde ieși”, a adăugat primarul Bălășanu.

Sprijinirea micilor antreprenori din comună este o altă latură pe care Primăria Frumușica va merge în următorii ani.

În curând va începe modernizarea drumului european spre Botoșani și Târgu Frumos, care trece prin Frumușica, se lucrează la aducțiunea de gaz și se oferă sprijin tuturor celor care vor să acceseze fonduri europene sau pot să depună proiecte prin Grupul de Acțiune Locală din care face parte comuna Frumușica.

În comuna Frumușica își desfășoară activitatea o companie germană în domeniul agricol, se construiește o pensiune privată, există pizzerie, atelier de fabricat pavele, atelier de uscat fructe și legume, multe livezi și cazane de țuică, iar primarul Bălășanu speră ca aducerea gazului metan, investițiile în infrastructură și sprijinul pentru accesarea de fonduri europene să ducă la dezvoltarea mediului de afaceri local și chiar să atragă noi investiții private.