Prima pagină » Din 3,5 miliarde euro pentru transporturi, Botoșani primește 148 milioane euro pentru drum expres până la Suceava
Administrație Economic Știri locale

Din 3,5 miliarde euro pentru transporturi, Botoșani primește 148 milioane euro pentru drum expres până la Suceava




Drumul expres(DX) Botoșani-Suceava este numele viitorului proiect pentru care parlamentarii și aleșii locali ai județului Botoșani îl au ca țintă în următorii ani. 

Guvernul și președintele Klaus Iohannis au detaliat și pus în dezbatere publică Planul Național de Redresare și Reziliență, program bazat pe fondurile europene primite de la Uniunea Europeană pentru ameliorarea impactului pandemiei de Coronavirus asupra economiilor europene. 

Pentru autostrăzi și drumuri expres, România va aloca 3,5 miliarde de euro prin PNRR, iar din această sumă 148 milioane euro vor viza direct județul Botoșani pentru a construi prima șosea de mare viteză de pe aceste meleaguri. 



 


Este vorba despre un drum expres Botoșani-Suceava, de 26,2 kilometri, pe un traseu cu totul nou față de actualul drum național dintre cele două municipii reședință de județ, care să nu treacă prin nicio localitate și să conecteze reședința județului Botoșani de autostrada Ploiești-Bacău-Suceava-Siret, dar și de viitoarea autostradă Suceava-Satu Mare. 

Pentru acest drum de mare viteză, care spre deosebire de o autostradă nu are banda de urgență, vor fi făcute exproprieri și urmează să fie stabilit un traseu cu exactitate. 

Ideal ar fi dacă până la momentul construirii acestui drum, autoritățile locale, prin Zona Metropolitană, ar reuși să construiască măcar un tronson al viitoarei centuri ocolitoare a municipiului Botoșani la profil de autostradă sau drum expres. Până acum a fost realizat studiul de fezabilitate pentru construirea sectorului de centură care să conecteze drumul național Botoșani-Suceava de drumul național Botoșani-Târgu Frumos. 

Totodată, drumuri expres către Vama Stânca, pentru a face o legătură pe șosea de mare viteză între Republica Moldova și Ungaria, dar și către Pașcani, pentru conexiunea cu viitoarea Autostradă a Unirii, ar trebui demarate din 2021 având în vedere rapiditatea cu care se implementează asemenea proiecte în România și mai ales la Botoșani. 

În județul Botoșani, în următorii doi ani vor fi rezolvate abia problemele legate de drumurile naționale, având în vedere că în decembrie 2020 vor fi emise autorizațiile de construcție a drumurilor Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești(Vama Stânca).