Prima pagină » Asigurarea RCA in 2020
Economic

Asigurarea RCA in 2020

Anul 2020 nu a fost cu siguranta un an obisnuit avand in vedere ca a fost marcat in toate aspectele lui de efectele pandemiei. Cum toate industriile au fost marcate intr-un fel sau altul de efectele pandemiei, piata de asigurari a suferit si ea modificari atat prin prisma schimbarilor de paradigme ale oamenilor, dar si prin prisma schimbarilor legislative din acest an.

Anul 2020 nu a fost cu siguranta un an obisnuit avand in vedere ca a fost marcat in toate aspectele lui de efectele pandemiei. Multi dintre noi ne-am schimbat unele obiceiuri incercand sa facem fata cum putem mai bine valului de evenimente. Pentru unii cu siguranta a fost mai usor, pentru altii mai greu. Una peste alta, cu totii stim ca “Vor rezista mai bine cei ce se vor adapta mai usor”.

Cum toate industriile au fost marcate intr-un fel sau altul de efectele pandemiei, piata de asigurari a suferit si ea modificari atat prin prisma schimbarilor de paradigme ale oamenilor dar si prin prisma schimbarilor legislative din acest an.

Care sunt noutatile cand vine vorba de asigurarea RCA?

In urma reglementarilor facute de institutiile responsabile, incepand din acest an au avut loc 2 schimbari majore la nivelul asigurarilor de raspundere civila auto: prima schimbare are legatura cu cartea verde, a doua legata de modalitatile de prezentare a politei rca in cazul unui control.

Cartea verde, nu mai e verde

 

 

 

 

 

Conform BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) incepand cu 1 iulie 2020 cartea verde, nu mai are culoearea verde dar isi pastreaza aceeasi valoare ca si pana acum.

Carte Internationala de Asigurare, cunoscuta sub numele de carte verde isi pastreaza in continuare “atributiile” avand ca acoperire tarile membre UE cat si celalate tari care nu sunt barate pe polita.

Bine de stiut!

Atunci cand doriti sa calatoriti intr-o tara in care asigurarea dumneavostra nu este valabila, deci este barata pe polita, la granita acelei tarii va trebui sa va cumparati o asigurare de frontiera valabila doar pentru acea tara.

Asigurarea RCA in caz de control

 

 

 

 

 

 

Inca din 2016-2017 soferii au inceput sa circule avand asigurarea rca doar in format digital pentru ca norma respectiva nu obliga prezenta fizica a unei polite rca pentru a avea drept de circulatie.

Incepand cu 26 august, prin modificarea si completarea Normei nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania, asigurarea RCA poate sa fie prezentata de pe orice dispozitiv electronic in cazul unui control al Politiei.

Tot in aceeasi norma (articolul 10, punctul 11, litera c), este precizat ca: dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate, o constituie si informatia rezultata din interogarea bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data interogarii.

Cu alte cuvinte, acum puteti incheia linistit asigurarea rca online si sa o prezentati de pe telefonul mobil in cazul unui control al Politiei.

Avantajele majore in momentul in care va incheiati asigurarea rca online:

  • nu trebuie sa va deplasati nicaieri
  • nu mai e nevoie sa sunati niciun agent care sa va dea cea mai buna oferta
  • poteti folosi un calculator rca pentru a afla toate ofertele disponibile
  • poteti cumpara un rca ieftin pe orice perioada doriti (1,2,3,6,9,12 luni)
  • primiti polita in 2 minute si ati scapat de grija.
  • sunteti anuntat din timp inainte sa va expire polita

Avand in vedere aceste schimbari, chiar si in contextul pandemiei, putem privi ceva mai optimisti catre un viitor mai digitalizat, in care timpul pe care in prezent il petrecem pe la diferite ghisee sa il petrecem mai degraba facand ceea ce ne place.