Prima pagină » Măsurile economice anti-criză: Șomaj tehnic suportat de stat, credite garantate cu dobândă 0%, rambursări de TVA de 9 miliarde lei
Economic

Măsurile economice anti-criză: Șomaj tehnic suportat de stat, credite garantate cu dobândă 0%, rambursări de TVA de 9 miliarde lei

Guvernul României a adoptat mai multe măsuri de sprijinire a mediului de afaceri afectat de măsurile restrictive luate pentru stoparea răspândirii Coronavirus. 

După o ședință care a început miercuri seară și s-a încheiat în această dimineață, premierul Ludovic Orban a anunțat setul de măsuri luate pentru sprijinirea companiilor afectate de perioada prin care trecem. 

De la măsuri care vizează direct companiile, la cele care vizează strict angajații, setul de măsuri luate este prezentat mai jos. 

 

 



 

 

Credite garantate cu dobândă 0%

Premierul Ludovic Orban: Am dat Ordonanță de Urgență să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin Fondul de Garantare, majorarea plafonului cu 5 miliarde. Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă este necesar și dacă este necesar până la 15 miliarde. Practic garantăm credite pentru investiții și asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite până într-un milion și de 80% pentru credite de peste un milion. 

 

Rambursări de TVA de 9 miliarde lei

Premierul Ludovic Orban: 

Rambursarea TVA până în limita a sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital pentru companii tocmai pentru a putea permite să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcționare. 

 

Crește bugetul pentru decontarea concediilor medicale

Premierul Ludovic Orban: Am stabilit ca la rectificarea bugetară să creștem bugetul pentru decontarea concediilor medicale. 

 

 



 

 

 

Șomajul tehnic va fi suportat de stat

Premierul Ludovic Orban: Asigurarea plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM prin bugetul de șomaj. Aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru că li s-au redus veniturile și nu au capacitatea de a asigura plata angajaților și există riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se suspende contractul de muncă. 

75% din salariul brut cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Avem practic două categorii de angajator. Prima este aceea afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorități: hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacol prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. 

A doua categorie este cea care a fost afectată indirect. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu și-i mai pot permite, companiile vor depune o declarație pe propria răspundere, condiția este să i se reducă cifra de afaceri cu un procent de minim 20%. 

Am avut în analiză și o măsură activă pentru plata salariilor angajaților. Am luat decizia de a susține plata șomajului tehnic. Dacă am fi ales măsura activă să susținem plata salariilor am fi instituit obligația angajaților de a se duce la muncă, de a intra în contact. Am considerat că este mai utilă măsura de a sta în șomaj tehnic. 

 

 

 

 

 

loading…