Prima pagină » Antreprenoare în educația privată: ”Nu se poate închide o unitate pe bun-simț, trebuie să existe o lege” VIDEO
Economic

Antreprenoare în educația privată: ”Nu se poate închide o unitate pe bun-simț, trebuie să existe o lege” VIDEO

Femeia de afaceri Mihaela Stoiciuc, fondatoarea Mischa Kids, cea mai mare investiție locală în educația privată, a declarat că nu a primit nicio lămurire de la autoritățile locale sau instituțiile de control cum să procedeze cu angajații și dacă închide grădinița privată pe care o deține. 

Costurile cu salariații, costurile cu utilitățile și dările către stat curg în continuare chiar dacă ar închide unitatea, însă așteaptă prevederi legale în acest sens.

Totodată, Mihaela Stoiciuc, candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, spune că la nivel local nu s-au luat măsuri care să se acopere golurile lăsate de măsurile luate în regim de urgență la nivel național. 

 



 

 

”Vă dau exemplul în care sunt eu cea mai familiarizată, acela al trimiterii copiilor acasă de la școli și grădinițe. S-au închis școlile și grădinițele cu un anumit scop, acela de a preveni răspândirea virusului Covid19 în comunitate. Este o măsură bună dar aceasta trebuia corelată cu un set de alte măsuri care să asigure eficiența ei. Primul aspect, în momentul în care trimiți atâtea sute de mii de copii acasă nu poți să îi trimiți fără să asiguri un cadru legal și părinților de a fi lângă ei. S-a dat o măsură luni, iar legea pentru părinți va intra în vigoare de luni, săptămâna viitoare. Nu au fost clari și coerenți în ceea ce privește învățământul privat. S-a dat măsura pentru învățământul public, nu pentru cel privat care se autosusține financiar 100%. Grădinițele private, centrele educaționale și orice altă formă nu sunt acoperită pe partea privată de această lege. A fost scăpat din vedere faptul că creșele nu țin de Ministerul Educației, drept urmare creșa municipală a funcționat în continuare pentru că nu avea niciun motiv legal să închidă, niciun motiv legal să trimită personalul acasă”, a declarat Mihaela Stoiciuc. 

 

 

 

loading…

 

 

Antreprenoarea locală spune că așteaptă lămuriri din partea instituțiilor statului. . 

 

”În continuare, asupra creșelor private la nivel local nu există nicio măsură luată. Sunt județe, situații, în care s-au luat măsuri la nivel județean, Călărași, Cluj. În județele în care s-au luat măsuri nimeni nu știe în ce bază să trimită copiii acasă, în ce bază să-și închidă unitatea și ce să facă cu angajații. Angajații trebuie să aibă un statut clar conform legii. Nu se poate închide o unitate pe bun-simț sau simț civic, trebuie să existe o lege pentru că altfel te poți trezi dat în judecată sau amendat de organele de control deși tu ai avut cele mai bune intenții. Este foarte ușor de acoperit legal acest lucru. De ce nu s-a făcut? Nu știu! La acest moment toate activitățile la Mischa Kids sunt suspendate. Nu am primit de la nicio autoritate locală nicio înștiințare: să închid, să nu închid, am voie, nu am voie, ce trebuie să fac. 

Am încercat cu instituțiile din municipiu să rezolv această problemă, au ridicat din umeri”, a completat singura femeie care și-a anunțat candidatura, până acum, pentru Primăria Botoșani.