Prima pagină » FOTO Un doctor inginer și-a făcut, împreună cu familia, o fabrică de suc natural din cătină fără adaos de zahăr
Economic

FOTO Un doctor inginer și-a făcut, împreună cu familia, o fabrică de suc natural din cătină fără adaos de zahăr

Este doctor inginer în silvicultură, lucrează ca cercetător științific și expert judiciar, iar împreună cu familia și-a deschis o fabrică de suc natural din cătină, fără adaos de zahăr.

În județul Botoșani, în satul Bălușeni, s-a deschis prima linie de procesare și îmbuteliere a sucului natural de cătină.

Plantația de cătină este în județul Botoșani, este 100% bio, linia de producție a fost achiziționată prin programul Start-Up Nation, iar sucul natural produs în Bălușeni este vândut inclusiv prin gigantul E-mag.ro.

 

 

Cristian Gheorghe Sidor, are 36 de ani, este doctoctor inginer în silvicultură, lucrează în cadrul Institutului de Cercetări Silvice ca și cercetător științific, dar și în cadrul Tribunalului Suceava ca expert judiciar.

În urmă cu 8-9 ani înființa o plantație de cătină, doar ca hobby, iar în 2018 totul a devenit o afacere de familie bazată pe forța cătinei, supranumite și ”ginseng-ul românesc”, ”cel mai bun vaccin antigripal”.

 

”Sunt din Bălușeni, dar după studii și cu locul de muncă am rămas în Câmpulung Moldovenesc. Plantația de cătină o avem la Bălușeni, tot acolo am făcut și linia completă pentru procesarea cătinei fără niciun fel de adaos. În 2009-2010 am făcut plantația de cătină ca hobby, nu mare. Acum am transformat totul într-un business de familie, cu fratele, sora, cumnatul Mihai Gâtlan, părinții”, a declarat Cristian Gheorghe Sidor.

 

Acesta spune că sucul natural de cătină produs produs la Bălușeni, vândut sub brandul Natur Cătină, #sănătate în sticluțe, este produs ca pentru copii săi, fără adaos de zahăr sau apă.

”Avem o hidropresă și presează la rece pe principiul teascului. Nu folosim nici apă, nici zahăr, ci fruct pur de cătină. Fructele sunt recoltate de pe plantație, apoi crenguțele cu fructe sunt băgate în tunelul de congelare la -30 grade Celsius și apoi luate de pe crenguțe și băgate la hidropresă”, a completat Cristian Gheorghe Sidor.

Nici măcar 10 secunde nu are sucul contact cu aerul, după care este pasteurizat la 80-82 grade Celsius.

În vara lui 2017 s-a aplicat pentru o finanțare prin Start-Up Nation, iar banii au ajuns în conturile firmei abia la un an și două luni distanță.

Acum sucul se produce la Bălușeni unde există o linie completă de procesare a cătinei, cu două tuneluri de congelare, hidripresă și linie de ambalare.

Fructul de cătină provine atât din plantația familiei Sidor, din Bălușeni, dar și din plantația bio a lui Ionuț Jașcanu, din Cristești, care are trei hectare.

”Eu livrez pentru această făbricuță de suc în crenguță pentru că nu am cu cine să recoltez fructul, nu găsesc oameni pentru așa ceva”, a spus Ionuț Jașcanu, un cunoscut fermieri din zonă.

Sucul de cătină Natur Cătină este un produs premium, presat la rece și pasteurizat, fără niciun fel de adaos, cu efecte extraordinare pentru creșterea imunității atât a copiilor, cât și a adulților.

Este suc pur și trebuie combinat cu miere de albine în proporții egale.

Sucul Natur Cătină se vinde prin pagina de Facebook Natur Cătina și prin e-mag.ro.

 

Suc de cătină 100% natural, neaditivat, adică #SanatateInSticlute pentru toată familia: pitici, părinți și bunici. Sucul NaturCătină este îmbuteliat în sticle de 250 ml, de culoare verde-brună, opacă, cu o grosime de 2 mm, cu rolul a împiedica acțiunea oxidantă a luminii asupra produsului. Astfel, sucul își păstrează caracteristicile nutritive, dar și compușii volatili din fructe, responsabili pentru aroma deosebită. Produsul nu conține conservanți chimici, fiind folosită pasteurizarea ca metodă sănătoasă de conservare a sucului de cătină. Prin pasteurizare se distrug germenii patogeni și se inactivează enzimele care provoacă schimbări negative în produs, în decursul stocării sau depozitării lui. Aplicarea pasteurizării permite manevrarea și livrarea sucului de cătină pe distanțe mari, fără ca acesta să se altereze și face posibilă și stocarea pentru o mai lungă perioadă, în cadrul depozitelor. Termenul de valabilitate al sucului NaturCătină este de 1 an (365 zile) de la ambalare și 30 zile de la desigilarea sticlei; acesta poate fi depozitat la temperatura camerei. După desfacere, sucul se consumă zilnic în doze echilibrate, aprox. 50ml/servire, iar restul sticluței se păstrează în frigider. Unitatea de vânzare este de 6 sticluțe, în lădiță din lemn, lucrată manual. Lădița și sticluțele sunt ambalate în cutie de carton de 6 mm grosime, pentru a proteja recipientele din sticlă de eventualele șocuri mecanice cauzate de transport. Capacitatea de producție este de aprox. 10.000 sticle / lună. Pentru fiecare comandă, sucul se produce proaspăt.