Se știe că în Rusia alegerile sunt câștigate de Vladimir Putin, dar nu se știe niciodată pe cine susține Rusia pentru a destabiliza Uniunea Europeană și NATO.
La nivelul opiniei publice se bănuia că Rusia se va implica în alegerile din Republica Moldova, din Georgia sau chiar din România, s-a stat cu ochii ca pe butelie pe Republica Moldova existând siguranța că în România, stat UE și NATO implicarea va fi minoră. Nu a fost așa.
Serviciile din România și Republica Moldova au acționat pentru a dejuca planurile rușilor de a bloca mersul european al fraților moldoveni, Intelligence-ul românesc fiind luat prin surprindere, ori acceptând să fie lăsat prin surprindere, însă acest detaliu îl vom afla peste ani… dacă îl vom afla.
Pentru prima dată în istorie, unui cetățean român i se refuză dreptul de a candida la funcția de președinte al României din cauza opțiunii pro-ruse, Diana Șoșoacă, iar primul tur al alegerilor prezidențiale au fost anulate, după ce au fost renumărate, din cauza dovezilor de implicare a Rusiei în susținerea lui Călin Georgescu, cel care a câștigat primul tur al alegerilor.
La nivelul populației, există teama de Rusia din cauza invaziei în Ucraina, dar nu a existat teama de implicare directă a rușilor în alegerile din România, în ciuda promovării ca lider a lui Georgescu în formă fidelă după promovarea lui Vladimir Putin.
Dar populația nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România și din cauza folosirii în mod abuziv pe post de sperietoare în campaniile electorale. Mă refer aici la alegerile prezidențiale din 2009, când Băsescu îl acuza pe Geoană că a fost în vizită la Moscova și că are intenții ascunse cu Rusia și timpul a dovedit că Băsescu era un securist și și-a folosit copiii pentru a avea contracte cu companii de stat din Rusia. Un jeg!
Apoi în 2014, Ponta era acuzat că ne vinde atât Rusiei, cât și Chinei. Cretinătatea partidelor de dreapta, mai ales PNL, dar și a USR, care nu este partid de dreapta, a răbufnit în 2024 când Mircea Geoană a fost din nou acuzat că are legături ascunse cu Rusia… Geoană fiind până în 2024 adjunctul NATO.
Prostia PNL și USR de a folosi în exces Rusia ca sperietoare în cazul candidaților de care aceste partide se temeau ne costă scump acum. Românii au conștientizat această tâmpenie a politicienilor de dreapta și mulți nu mai cred acum nici având dovezile în față că Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale din România pentru a face din țara noastră locul din care să plece destabilizarea UE și NATO.
Ca premieră, sunt primele alegeri în care candidatul PSD nu mai este acuzat că ne vinde rușilor. Dar tot ca premieră, Rusia chiar a avut un candidat, neglijat total de partidele mari, neglijat total de candidații cotați cu șanse la câștigarea alegerilor.
Cât de bine a fost pus în practică planul Rusiei cu ”explozia” lui Georgescu din ultimele trei săptămâni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale? Perfect! Da, s-a utilizat din plin tot ce înseamnă mesaj transmis pe TikTok, dar și Facebook, însă a fost folosită și cea mai puternică zonă de influență, pe care nici serviciile, nici politicienii nu îndrăznesc să o pună sub acuzare. Planul rus a folosit, direct și indirect și mulți oameni ai Bisericii, indiferent de cult. NU se putea pune un astfel de plan, care a mers până în cel mai uitat cătun, fără să fie implicați mulți preoți, mulți pastori. NU SE PUTEA FĂRĂ EI!
Cum a urcat Georgescu de la 2-3% la suficient cât să câștige primul tur al alegerilor, în țara cu armate de primari PSD și PNL? Doar nu credeți că discursul lui despre economia Românească l-a făcut să câștige alegerile? George Simion are fix același discurs, era printre cei cu șanse să ajungă în turul doi și… a ieșit pe 4.
S-a umplut TikTok-ul cu înjurături la adresa lui Ciolacu după ce a jignit românii plecați la muncă în străinătate. Se știa că Marcel Ciolacu nu va fi votat în diaspora, dar nu din cauza TikTok-ului, ci din cauza prostiei fără limite a acestui personaj politic. Cum să o comiți la alegerile locale și să jignești Moldova, iar la prezidențiale să pui mâna pe o teslă și să îți tragi una între picioare, tu fiind candidat la funcția de președinte, și să îi jignești pe românii plecați la muncă în alte țări?
Și în acest caz, mesajul s-a propagat mai ales pe TikTok, dar nu este vina acestei platforme pentru prostia lui Ciolacu. Am spus înainte de primul tur al alegerilor că nu știu cine intră în turul doi, dar știu cine nu câștigă alegerile, iar Ciolacu nici măcar nu a ajuns în turul doi.
Apoi, cum de au prins atât de bine mesajele lui Georgescu prin TikTok sau prin viu grai? Păi care bătrân de la țară nu vrea să i se întoarcă familia, copiii din străinătate? Care român trecut de 60 de ani nu este nostalgic după toate fabricile pline ochi de muncitori de până în 1990? Care român, indiferent de vârstă, nu ar vrea ca politicienii să nu mai stea capră în fața Austriei sau a altor state care ne umilesc de ani de zile deși le-am dat și petrol și păduri și tot ce au vrut? De ce a prins mesajul lui Georgescu până în ultimul cătun? Poate pentru că acei români au fost total uitați de politicieni, de primari, de parlamentari. Merg la ei doar la alegeri, cu haine roșii, albastre sau galbene, le spun aceleași povești de zeci de ani, că o vor duce mai bine când ei nu au apă și canalizare, când toți copiii le sunt peste hotare. Georgescu este pentru prima dată când candidează și nu avea partid în spate și a părut credibil pentru mulți. Avea Rusia în spate, dar asta aveam să o aflăm după alegeri.
Rusia a făcut în România ce nu a reușit să facă în Republica Moldova și a reușit și în Georgia. Ne-a divizat ca și populație, ne-a învrăjbit pe unii împotriva celorlalți, dar asta pe fondul intoleranței noastre, intoleranță hrănită din plin de partidele politice. Rusia nu a făcut decât să se folosească de slăbiciunile de care s-au folosit de atâtea ori partidele politice.
Priviți în jurul vostru. Câți din cei care spun că susțin valorile europene, care aminteau de declarația lui Ion Rațiu („Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“), arată acum intoleranță la oricine nu are aceeași opțiune politică, la cei care nu susțin același candidat? Pe câți ”pro-europeni” nu i-ați auzit că au blocat persoane care votează cu alții? Nu este prima dată! Așa a fost și în 2014 și în 2009 și chiar în 2004 când nu erau rețele de socializare. Tot dăm vina pe rețelele de socializare, dar mesaje de acolo sunt ale oamenilor, aceiași care erau la fel și când nu erau aceste rețele, doar că nu se puteau manifesta atât de vizibil.
Da, Rusia și-a bătut joc de alegerile din România, dar pentru că avem niște politicieni slabi, iar mulți dintre noi sunt atât de ușor de influențat. Cum să nu încerci măcar să intervii în alegerile din România când, spre exemplu, în atât de multe județe au fost votate la alegerile parlamentare partide care nu aveau candidați din acele județe ori când votezi un candidat la prezidențiale, deși ai văzut că el s-a retras din alegeri?
Bogdan CALINIUC