Vineri seară, Botoșaniul a fost gazda unui eveniment de excepție care a adunat fani din toate colțurile Moldovei. Marele artist Mirel Manea și Filarmonica ”George Enescu” au spart din nou toate barierele și au făcut din Botoșani locul în care mulți români ar fi vrut să fie pentru a se alinta cu această combinație superbă de muzică. Concertul „The Motans Simfonic”, o premieră națională, a fost un adevărat spectacol, aducând împreună trupa The Motans și orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie.
Biletele la acest concert special s-au vândut integral în doar 48 de ore, ceea ce demonstrează interesul uriaș al publicului pentru acest eveniment unic. Fanii The Motans, alături de iubitorii muzicii simfonice, au fost încântați să participe la un spectacol de excepție, unde piesele cunoscute ale trupei au fost interpretate într-o manieră inedită, acompaniate de orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani.
Ideea lui Mirel Manea pentru acest concert a venit din dorința de a aduce împreună două lumi muzicale aparent diferite, dar care, în final, au creat o armonie perfectă. The Motans, cunoscuți pentru stilul lor muzical aparte și pentru versurile profunde, au avut ocazia de a-și prezenta piesele într-un cadru simfonic, iar publicul a avut parte de o experiență muzicală complet nouă.
Dirijorul Alexandru Ilie a reușit să îmbine cu măiestrie sonoritatea specifică orchestrei simfonice cu ritmurile moderne ale trupei The Motans, creând un spectacol care a încântat simțurile și a fost apreciat de toți cei prezenți.
Managerul Filarmonicii, Mirel Manea, a anunțat că și-a dorit ca acest concert „The Motans Simfonic” să nu fie un simplu eveniment muzical, ci și o ocazie de a promova cultura și arta în rândul tinerilor și al întregii comunități locale, dar și pentru a face Botoșani mai atractiv la nivel regional și național.
„Am dorit să oferim botoșănenilor și nu numai, o experiență unică, care să îmbine frumusețea muzicii simfonice cu energia unei trupe îndrăgite precum The Motans. Suntem mândri de succesul acestui eveniment și de faptul că am reușit să atragem un public atât de numeros și diversificat”, a declarat marele artist Mirel Manea.
Evenimentul a arătat nevoia unei săli adevărate pentru evenimente
De când a preluat conducerea Filarmonicii ”George Enescu”, Mirel Manea a reușit să transforme imposibilul în posibil. Sunt trei ani de când la concertele Filarmonicii Botoșani vine public din Suceava, Iași, Neamț sau chiar Bacău și Bistrița.
Mirel Manea a avut concerte private de excepție în Monaco, Dubai, New York sau Bruxelles și a aplicat în managementul Filarmonicii multe dintre cele văzute în fabuloasele sale evenimente internaționale.
Acesta a demonstrat din plin că știe cum să atragă public regional și chiar național, dar nu este ”ajutat” de sala în care au loc evenimentele. Casa Sindicatelor este în 2024 așa cum era și în 1989, deceniile trecute nu au schimbat nimic acolo, de la modul în care este condusă până la dotări. De ani buni, Casa Sindicatelor încasează o chirie mai mult decât consistentă de la Primăria Botoșani pentru că găzduiește Filarmonica, dar banii încasați nu se regăsesc în creșterea nivelului dotărilor. Dacă Mirel Manea ar avea la dispoziție o sală de evenimente cu o capacitate de 2000 sau 3000 de locuri ar putea inventa spectacolele care să facă din Botoșani un adevărat pol de atracție. Autoritățile locale au șansa să profite din plin de faptul că un artist de talia lui Mirel Manea a acceptat să conducă o instituție publică de cultură și să facă din Botoșani o destinație pentru amatorii de muzică din toată România. Pentru asta, liderii politici și administrativi ar trebui să renunțe la a mai finanța construcția de cămine culturale și săli de sport în sate depopulate și să redirecționeze fondurile pentru construcția unui sediu adevărat pentru Filarmonică, o sală de spectacole care să se preteze la tot felul de concerte deoarece este o nișă care ajută la creșterile vânzărilor în HoReCa și aduce bani și prosperitate la nivel local și ar crește gradul de independență financiară a autorităților locale.
Botoșani va avea un nou reper artistic prin clădirea modernizată a Teatrului ”Mihai Eminescu”, cu un interior care impune respectul cuvenit unei astfel de instituții, dar sala este pentru teatru, adică are o capacitate de sub 500 de locuri însă cu o acustică perfectă care oferă o experiență desăvârșită.
Dar Botoșani are nevoie de un loc special pentru ca un artist precum Mirel Manea să își desfășoare talentul și imaginația și să creeze pe plan local acel ceva care să ne transforme, să ne redefinească atât ca și comunitate locală, cât și ca pol de dezvoltare pentru că Botoșani poate crește economic prin cultură, doar că instituțiile de cultură precum Teatrul ori Memorialul Ipotești ar trebui conduse de Mirel Manea sau de manageri de tipul lui.