Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a avut ieri o serie de întâlniri esențiale în capitală, punctând importanța extinderii rețelei de transport al gazului pentru viitorul economic al județului. După discuțiile purtate cu Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, privind soluțiile pentru industria textilă, Iftime a abordat și una dintre principalele sale teme de dezvoltare a județului: îmbunătățirea infrastructurii de gaz în județ. Pentru asta, Iftime s-a întâlnit cu echipa de conducere a Transgaz, inclusiv cu Ion Sterian, directorul gigantului energetic.
„Mandatul meu se va concentra pe proiecte mari, care să dezvolte real județul, iar dezvoltarea este imposibilă fără asigurarea facilităților esențiale investitorilor”, a declarat Valeriu Iftime, completând „Voi lucra atent la acest proiect și voi fi suficient de insistent încât să îl vedem materializat în viitorul apropiat.”
Impactul pe termen lung asupra economiei locale
Extinderea rețelei de gaz metan în județul Botoșani este privită în administrația Iftime ca un pilon central în atragerea investitorilor și dezvoltarea parcurilor industriale. Facilitatea accesului la gaz natural reduce considerabil costurile operaționale pentru companiile existente și crește atractivitatea zonei pentru noi investiții, stimulând astfel economia locală și generând noi locuri de muncă.
Întâlnirea președintelui CJ cu șefii Transgaz nu este de fațadă, drept dovadă că acesta a obținut de la echipa lui Sterian și pașii concreți care vor fi făcuți pentru Botoșani.
Valeriu Iftime a spus de multe ori în emisiunile de la Tele M că disponibilitatea gazului metan este vitală pentru funcționarea eficientă a fabricilor și pentru creșterea competitivității județului. Vor fi constituite mai multe asociații de dezvoltare intercomunitară între primăriile din județ și CJ, iar Transgaz va face studiile pentru necesarul de consum.
Gazul metan, apa și drumurile rapide, prioritățile anunțate de Iftime pentru Botoșani
Proiectul de extindere a rețelei de gaz este așteptat să aducă beneficii economice semnificative pe termen lung, președintele CJ Botoșani fiind conștient că județul nu poate spera la procesare în agricultură fără a avea acces la gaz. Pentru a face din agricultură cu adevărat un motor economic al județului avem nevoie de investiții în rețelele de utilități, pe lângă extinderea sistemului de gaz fiind așteptate și investiții în magistralele de apă, dar și în legăturile rutiere și pe cale ferată moderne spre Iași și Suceava.
Iftime știe că pentru a putea spera la un viitor economic mai bun, Consiliul Județean trebui să atragă investiții publice masive în proiectele anunțate mai sus pentru a putea fi atractiv economic pentru investitorii privați.