Prima pagină » ISU Botoșani o contrazice pe șefa CNI în legătură cu Spitalul municipal de boli cronice: ”Dacă ar fi fost respectat avizul…”
Știri locale

ISU Botoșani o contrazice pe șefa CNI în legătură cu Spitalul municipal de boli cronice: ”Dacă ar fi fost respectat avizul…”

Comunicat de presă Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani:

În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în ziarul online www.banulbotosanean.ro, din data de 18.04.2024, cu titlul „Se amână din nou finalizarea lucrărilor la noul spital municipal. ISU Botoșani și-a adus aminte că vrea perdea de apă pe cele două fațade”, solicităm publicarea următorului drept la replică:

În luna august 2022, a fost convocată comisia de recepție la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Spitalul Municipal de Boli Cronice și Îngrijiri Paliative din municipiul Botoșani” pentru data de 23 august 2022, ora 14:00.

ISU Botoșani a desemnat o persoană care să participe, în calitate de membru, în această comisie. Activitatea comisiei s-a desfășurat pe o perioadă de două săptămâni, fiind constatat faptul că nu s-a respectat documentația avizată în anul 2017. Acest aspect a fost adus la cunoștința investitorului, care a stabilit respingerea recepției la terminarea lucrărilor.

Dacă ar fi fost respectat avizul mai sus menționat, acest obiectiv de invenstiții putea funcționa din punct de vedere al securității la incendiu încă din anul 2022.

Ulterior, în anul 2023, investitorul, în speță Compania Națională de Investiții (CNI), a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani asistență tehnică de specialitate, la care a participat un reprezentant al ISU Botoșani.

 În urma acestei întâlniri, Compania Națională de Investiții a fost informată că, în conformitate cu legislația în vigoare privind disciplina în construcții, măsurile alternative pentru remedierea deficiențelor ce trebuie adoptate vor fi date prin expertize tehnice, nu de reprezentanții ISU Botoșani.

Spitalul a fost proiectat și executat cu instalație automată de stingere (splinkere deschise) pe două laturi unde nu sunt respectate distanțele de siguranță față de alte construcții.

Facem mențiunea că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, prin toată corespondența cu privire la această investiție, nu a socilitat alte instalații față de cele stabilite prin proiectul avizat.

Vă asigurăm de considerația și deschiderea noastră pentru publicația www.banulbotosanean și a cititorilor săi, astfel că vă stăm la dispoziție pentru orice alte lămuriri, atât în ceea ce privește prezenta speță, cât și alte materiale.

Comunicatul de presă al ISU Botoșani vine după o afirmație a Manuelei Pătrășcoiu, director general CNI, într-un răspuns dat deputatului botoșănean Radu Vicențiu Grădinaru: ”În prezent, lucrările sunt finalizate în proporție de 95%, la acest moment fiind necesare efectuarea testelor la instalația de climatizare și instalația de gaze medicale. De asemenea, în urma întâlnirii avute în acest an cu reprezentanții ISU, s-a solicitat de către aceștia asigurarea pe cele două fațade ale clădirii a unei perdele de apă, CNI SA urmând a demara procedurile necesare în vederea îndeplinirii acestei cerințe. Ulterior acestei etape, CNI SA va convoca comisia pentru recepția la terminarea lucrărilor iar după încheierea procesului verbal de recepție, conform dispozițiilor legale, obiectivul de investiție va fi predat autorităților locale, beneficiarul investiției”.