Prima pagină » Bine că nu a depins Unirea Principatelor de Federovici, Cornilă, Andrei și Șoptică
Politică

Bine că nu a depins Unirea Principatelor de Federovici, Cornilă, Andrei și Șoptică

Au arătat că sunt politicieni mici, din nou! Într-o zi destinată celebrării unității și a momentelor istorice care au definit identitatea națională a României, liderii politici din Botoșani au ales să-și manifeste dezacordurile în loc să facă un front comun în cinstea Unirii Principatelor Române.

Tocmai când celebrau Unirea făcută de niște politicieni care și-au depășit propriile orgolii și interese, ai noștri dragi politicieni locali au arătat că sunt departe de anvergura adevărată de lideri.

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean și al PSD Botoșani, alături de primarul Cosmin Andrei, tot de la PSD, au ales să folosească conturile lor de Facebook pentru a accentua diviziunile politice, lăsând în umbră spiritul de unitate, la fel a făcut și prefectul liberal Sorin Cornilă.

Ambii lideri social-democrați au publicat galerii de fotografii în care membrii PNL au fost scoși într-o manieră brutală.  Ironic, ambele postări ale liderilor PSD includ, cel mai probabil din greșeală, câte o fotografie cu prefectul liberal Sorin Cornilă.

Pe de altă parte, prefectul Cornilă, prim-vicepreședinte al PNL Botoșani, nu a rămas dator. A replicat cu aceeași monedă, publicând o singură fotografie în care apare din greșeală și Doina Federovici. Această reacție nu a făcut altceva decât să întărească atmosfera tensionată dintre cele două tabere politice într-un moment în care ar fi fost de așteptat să se depășească diferențele pentru a celebra unirea.

Deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, a ales să ignore complet evenimentul istoric, nefăcând niciun gest sau postare în legătură cu Ziua Unirii Principatelor Române. Pe Facebook, Șoptică este la zi cu toate sărbătorile din calendarul ortodox, dar despre Ziua Unirii Principatelor … absent total.  

Nici la evenimentul organizat de Consiliul Județean în fața Cinematografului ”Unirea”, ce ironic, politicienii botoșăneni nu au fost uniți. Liderii PSD au ajuns acolo cu întârziere și au fost singuri. Nici măcar primarul Cosmin Andrei nu a încăput lângă liderii județeni ai PSD. Federovici&co. au preferat să fie singurii care au stat lângă artiștii care au sărbătorit Unirea Principatelor în fața a câteva sute de botoșăneni. Urât!

În contextul în care spiritul de unitate ar fi trebuit să prevaleze, dezbinarea politică a devenit evidentă și a eclipsat momentul aniversar. Taberele politice s-au înghesuit urât să fie în primul rând la ceremonialul religios și militar din fața sediului Inspectoratului de Poliție, crezând că asta este tot ceea ce contează, să fie văzuți acolo de botoșănenii prezenți la eveniment. Acest comportament dezolant al liderilor locali, atât din PSD, cât și din PNL, ridică semne de întrebare cu privire la prioritățile lor. Dacă liderii politici din Botoșani ar fi fost în locul celor care au realizat Unirea Principatelor Române, este incert dacă această măreață întâmplare istorică s-ar fi petrecut, având în vedere prioritățile aparent mai importante decât unitatea și binele comun. Este o realitate tristă și dezamăgitoare pentru cei care își doresc, teoretic, o clasă politică responsabilă și dedicată valorilor naționale, având binele comunității mai presus de interesele politice mărunte.

Și lipsa asta de unitate o resimțim din plin la investițiile publice strategice. NU au mers împreună la București să ceară electrificarea liniei de cale ferată Botoșani-Verești! NU au mers împreună la București să ceară finalizarea lucrărilor la barajul de la Vârfu Câmpului. NU au mers împreună să susțină la București ca tronsonul de drum de mare viteză Botoșani-Salcea să fie la profil de autostradă. NU au niciun plan de dezvoltare pentru Botoșani pe care să îl susțină TOȚI și să lupte pentru el. Preferă să se bucure separat la chestiuni mici, fără impact major, decât să împartă succesul la proiectele mari care ar putea schimba traiectoria economică a județului, a locului în care locuiesc și ei și familiile lor.

Bogdan CALINIUC