Prima pagină » VIDEO Din Veneția la Botoșani pentru Concertul de Anul Nou sau cum Filarmonica ”George Enescu” dă START 2024
Știri locale Visit Botoșani

VIDEO Din Veneția la Botoșani pentru Concertul de Anul Nou sau cum Filarmonica ”George Enescu” dă START 2024

O parte din Filarmonica ”George Enescu” Botoșani a cântat pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Ziua Mihai Eminescu, la Veneția, iar pe 18 și 19 ianuarie întreaga orchestră a susținut Concertul de Anul Nou.

În Veneția, botoșănenii au cântat în fața ambasadelor, în Botoșani au urat ”La mulți ani!” după care ne-au dus în lumea lor, frumoasă, cu vibrații pozitive.

Marele artist Mirel Manea, managerul Filarmonicii ”George Enescu”, și impresarul artistic Liviu Sorinel ne-au pregătit din nou un regal pe scena ”Nicolae Iorga”.

Contratenorul Cezar Ouatu, Dimmas, NICO și soprana Nicoleta Maier, cu o orchestră aflată la bagheta dirijorului Alexandru Ilie ne-au dat startul unui an în care vom avea de făcut față multor provocări, dar cu ajutorul muzicii putem să îl avem ca model pe Mirel Manea și să credem cu tărie, la fel ca și el, că și pentru noi ”cerul este limita!”. Prezentator a fost îndrăgitul actor Marius Rogojinschi, directorul Teatrului de Copii și Tineret ”Vasilache”.

Nu știu ce le face Mirel Manea artiștilor cărora le oferă ocazia să cânte cu talentata orchestră a Filarmonicii ”George Enescu”, dar la Botoșani concertele au un aer aparte. Toți cei care ajung aici sunt cuprinși de stări care îi fac să ofere tot ce pot ei mai bun și mai calitativ scena care poartă numele Nicolae Iorga. Că vorbim de marele Zamfir sau de Ozana Barabancea, de Direcția 5 sau Irina Rimes, de Ana Maria Donose sau Biro Sonores ori Dimmas, și au mai fost Florin Piersic și Horațiu Mălăiele, toți simt parcă presiunea accea artistică de care doar la Botoșani au parte și care vine de la numele uriașe din trecut, Mihai Eminescu și George Enescu, presiune pe care Mirel Manea a știut să o adune și să o pună să lucreze pentru Botoșani. Pentru că locurile astea la artă și frumos sunt sfinte în România, iar ei simt asta.

Nu este prima oară când Cezar Ouatu sau Dimmas cântă cu Filarmonica Botoșani, pentru Nico a fost o premieră. Au reușit să fie ei, să ne lase în amintire o parte din ei, să ne ofere și să primească energia de care și noi și ei aveam nevoie. Marele contratenor a fost fascinant și ne-a arătat de ce este considerat un nume uriaș.

Avem multe de reconstruit la Botoșani, avem multe de îndreptat și de pus la punct, de schimbat și de făcut să meargă, dar avem ceva ce merge, ce deja funcționează și ne plasează sus de tot și poate fi exemplul de urmat pentru multe alte domenii. Filarmonica ”Geore Enescu”, manageriată de Mirel Manea, alături de Memorialul Ipotești și Teatrul ”Mihai Eminescu” trebuie să fie tratate ca motoarele culturale și sociale ale acestor meleaguri, iar factorii decidenți trebuie să facă din ele și motoare economice.

Să nu uităm crezul marelui artist Mirel Manea, ”CERUL ESTE LIMITA!”, iar muzica lui și a lor este combustibilul de care avem noi nevoie.

Bogdan CALINIUC