Prima pagină » Federovici, Șoptică, Cosma & comp. somați public de USR
Politică

Federovici, Șoptică, Cosma & comp. somați public de USR

Comunicat de presă: Cu toată opoziția USR, Senatul a aprobat zilele trecute, pe repede înainte, o lege a pensiilor care nu doar că nu trece nicio pensie specială pe principiul contributivității, ci amână până la finalul anului 2028 orice mică reformă, orice mică schimbare în ceea ce privește pensiile speciale.

Practic, coaliția PSD – PNL oferă cinci ani întregi tuturor oamenilor care visează la pensii speciale să iasă la pensie pe vechile reguli, iar în anexe de zeci de pagini PSD și PNL au propus o etapizare, în unele cazuri pe 20-30 de ani, timp în care, pe anumite aspecte, nici măcar nu ne vom apropia de eliminarea pensiilor speciale. Este vorba despre proiectul de lege al domnului Budăi care nu a trecut pe contributivitate nicio pensie specială! Guvernul este incapabil să ne spună câți bani se economisesc cu noua lege, în condițiile în care tot Guvernul susține că nu mai are bani.

Pensiile speciale costă bugetul de stat 12 miliarde de lei anual, în timp ce România se împrumută din ce în ce mai mult, din ce în ce mai scump. Eșecul reformării sistemului de pensii, jalon PNRR, pune în pericol accesarea de către țara noastră a 1,4 miliarde de euro, fonduri europene. Pensiile specialilor o să ne coste miliardele din tranșa a 3-a din PNRR. Adică protecția privilegiaților ne va costa bani de școli, autostrăzi, spitale.

Amendamentele depuse de USR care eliminau, categorie cu categorie, pensiile speciale, au fost respinse în plenul Senatului fără a fi măcar citite, în total dispreț față de regulamentul Senatului și față de principiile democratice.

”Suntem aici în fața Casei Județene de Pensii din Botoșani, de unde a plecat domnul ministru Budăi, cel care ar fi putut salva banii din PNRR. Cel care nu a înțeles că Botoșaniul are nevoie de investiții, de creșterea pensiilor sociale și nu de pensii speciale. În acest județ sunt 10.000 de oameni care trăiesc cu 800 de lei pe lună, pensii de agricultori. Alți 77.000 de oameni trăiesc cu 1600 lei pe lună!

Doamnă președinte a PSD, a CJ, Doamnă Doina Federovici, Domnule ex-ministru Budăi, acum deputat,  cum credeți că se poate trăi cu 800 de lei pe lună? Domnule deputat Costel Șoptică, președinte al PNL Botoșani, Domnule senator Trufin, Domnule senator Achiței, Doamnă deputat Huțu, Domnule deputat Șlincu, dar să nu-i uităm pe domnii parlamentari de la AUR, care în Senat au votat cot la cot cu PSD și PNL: domnii Grădinaru și Cosma,  vă somăm să ieșiți public să explicați de ce nu reduceți pensiile speciale, în condițiile în care în acest județ cei mai mulți pensionari trăiesc într-o asemenea sărăcie!

Vom rămâne fără Autostrada Moldovei, fără bani de spitale regionale, fără bani de școli, dacă mâine, în Camera Deputaților va fi aprobată Legea pensiilor speciale. Pentru că asta aprobă ei acolo – nu o lege a pensiilor, ci o lege a pensiilor speciale!”, este declarația Cristinei Lăcătușu, vicepreședinte al USR Botoșani.