Prima pagină » Firmele din Botoșani, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri la nivelul regiunii de Nord-Est: 41,4%
Economic

Firmele din Botoșani, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri la nivelul regiunii de Nord-Est: 41,4%

Judeţul Botoşani a înregistrat cea mai mare creştere a cifrei de afaceri totale în anul 2022 comparativ cu anul 2021, de 41,4%, relevă studiul ScaleOut 4×10, realizat de Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) şi ING Bank România.

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din judeţul Botoşani a crescut cu 41,4%, de la 1,969 miliarde de lei în 2021 la 2,786 miliarde de lei în 2022. Industria alimentară, energia, agribusiness, domeniul utilităţilor şi al echipamentelor de automatizare şi transporturile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din judeţul Botoşani. În total, 39 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Totodată, în județul Botoșani, ca și în Vaslui, sunt cele mai puține companii care realizează activități internaționale, câte 20 pentru fiecare județ, în timp ce în Iași sunt 88, iar în Suceava 87. În Neamţ, sunt 48 de firme antreprenoriale care fac export şi judeţul Bacău are 65 de companii locale cu activităţi de export.

În total, 330 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au activităţi de export, relevă analiza ScaleOut în care sunt luate în calcul firmele cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puţin 2 milioane de euro. De asemenea, 341 companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Studiul ScaleOut 4×10 îşi propune să identifice cele mai mari companii antreprenoriale din regiunea Nord-Est, evoluţia firmelor antreprenoriale, numărul de companii exportatoare şi cele mai importante domenii în care se înregistrează creşteri la nivel local şi naţional. Analiza a luat în calcul firmele din regiunea Nord-Est cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puţin 2 milioane de euro.