Prima pagină » Iftime: Iftime: ”Finanțarea fotbalului din bani publici, așa cum se face acum, este izvorul bolii, al cancerului de care suferă fotbalul românesc!”
Economic

Iftime: Iftime: ”Finanțarea fotbalului din bani publici, așa cum se face acum, este izvorul bolii, al cancerului de care suferă fotbalul românesc!”

”Dacă cineva a câștigat bani din fotbal în România în ultimii 20 de ani, a fost doar o întâmplare sau a fost la limita unor mici ilegalități”

Omul de afaceri Valeriu Iftime, care este și principal finanțator al echipei FC Botoșani, prin grupul de companii ELSACO, a declarat că dacă dispar banii publici din fotbal, caz în care echipa locală este avantajată, s-ar vedea care este cu adevărat valoarea privată a fiecărui club.

”Ce se întâmplă azi în fotbalul românesc este tocmai demonstrația acestui fapt: cu fonduri insuficiente și minte puțină, rezultatele sunt pe măsură. Ca să fiu mai limpede, vă propun următorul exercițiu: haideți să extragem din bugetele cluburilor de fotbal din România de liga 1 toți banii publici! Așadar, haideți să extragem banii publici din fotbalul din România! Cei care rămân îi împărțim la 16, numărul de echipe din prima ligă, și o să vedeți că media bugetului unei echipe de fotbal din România este de până în 4 milioane de euro. Din acest motiv Feroe și alte țări care altădată nu contau în fotbal vin astăzi să facă demonstrația pe care eu vreau s-o articulez aici. Finanțarea fotbalului din bani publici, așa cum se face acum, este izvorul bolii, al cancerului de care suferă fotbalul românesc!”, a scris Valeriu Iftime pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că zilele trecute, un fost fotbalist, spunea: ”Domnule, sunt oameni din România, patroni, care au câștigat milioane și nu i-au băgat în fotbal”.

”Dacă cineva a câștigat bani din fotbal în România în ultimii 20 de ani, a fost doar o întâmplare sau a fost, până la urmă, undeva la limita unor mici ilegalități sau abateri de la regulile de morală! Oamenii din fotbal nu numai că au pierdut enorm de mulți bani, dar unii și-au pierdut chiar libertatea. Așadar, soluția cu investitorii miraculoși care să vină și să arunce cu bani fără măsură în stânga și-n dreapta pur și simplu nu există!  Nu vom avea niciodată o echipă în Europa League, în Conference League, ca să nu mai vorbim de Champions League, dacă bugetul unei echipe de la noi nu va ajunge măcar la 30 de milioane de euro!”, a amintit finanțatorul FC Botoșani.

Președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a județului Botoșani îi dă dreptate marelui Gheorghe Hagi când spune că bugetul clubului său este mic și susține că încurajarea investițiilor private în acest sport este soluția salvatoare.

”Trebuie o implicare activă a FRF și a Ligii Profesioniste în a propune soluții de finanțare pentru cluburile care fac performanță. Doar cu pârghii fiscale bine calculate putem încuraja agenții economici să susțină fotbalul și poate și alte sporturi. De asemenea, trebuie ajutate și încurajate autoritățile locale care susțin financiar academiile de fotbal și care în niciun caz nu ar trebui lăsate pe umerii finanțatorilor de cluburi”, a concluzionat Valeriu Iftime.

SURSA FOTO: digisport.ro