Prima pagină » VIDEO A fost lansată bancnota suvenir ”Personalități din Botoșani”, parte a unui proiect de promovare la nivel european a României
Știri locale Visit Botoșani

VIDEO A fost lansată bancnota suvenir ”Personalități din Botoșani”, parte a unui proiect de promovare la nivel european a României

Botoșani va fi promovat la nivel european prin lansarea unei bancnote suvenir.

La sediul provizoriu al Muzeului Județean de Istorie Botoșani, din clădirea CEC, a fost lansată bancnota suvenir ”Personalități din Botoșani”.

Cu o valoare nominală de 0 euro, bancnota îi are pe o față cele patru genii ale României, Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga și Ștefan Luchian.

Prezentarea a fost făcută de Mihai Cornaci – consilier al Societății Numismatice Române, bancnota suvenir a fost lansată în prezența lui Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură, a lui Cristian Nistor, administratorul public al Consiliului Județean, și în prezența a mulți colecționari, foste și actuala cadre militare.

”Bancnota suvenir ”Personalități din Botoșani” a fost tipărită într-un tiraj de 11.000 de exemplare, iar la Botoșani au fost trimise 300 de bucăți, restul urmând să fie vândute în toată lumea”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.

”Personalități din Botoșani” a fost tipărită de Eurosuvenir România, persoană juridică cu sediul în România, este deținătorul mărcii înregistrate „bancnota suvenir de 0 euro” pe teritoriul României. Proiectul în care suntem implicați își propune să promoveze la nivel european frumusețile de care țările europene se simt reprezentate, într-o manieră uniformă, inedită și elegantă.

Bancnota suvenir de 0 euro este tipărită cu aprobarea Băncii Naționale a Franței și este securizată la standardele impuse de Banca Central Europeană, astfe: număr versiune + an, hârtie de bumbac, microimprimare (2 indicatori), hologramă, registru transparent, cerneală fluorescentă vizibilă, Simul Touch, codul țării de emisiune, numărul de serie (diferit pentru fiecare bancnotă), cerneală fluorescentă invizibilă (2 indicatori).

Bancnota suvenir cu cele patru genii din Botoșani face parte dintr-o colecție de 12 bancnote, Personalități din Botoșani fiind alături de Ștefan cel Mare, Palatul Culturii – Iași, Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Albă Carolina, Masivul Bucegi, Castelul Karolyi – Carei, Delta Dunării, Transfăgărășan, Timișoara 2023, Sibiu și Museum of Senses.