Prima pagină » Amenzi de 280.000 lei în luna mai pentru munca la negru în construcții, taximetrie și alimentație publică
Economic

Amenzi de 280.000 lei în luna mai pentru munca la negru în construcții, taximetrie și alimentație publică

Inspectoratul Teritorial de Muncă a aplicat amenzi de 280.000 lei în luna mai pentru munca la negru depistată în mai multe activități economie din județ.

Astfel, conducerea inspectoratului a dispus organizarea unei campanii de control la angajatorii care desfășoară activitate de transport persoane în regim TAXI. S-au efectuat controale inopinate în teren, în mai multe intervale de timp, s-au identificat 4 persoane desfășurând activitate fără contract individual de muncă și s-au aplicat sancțiuni în valoare totală de 80.000 lei, a precizat Daniela Petronela Lozneanu, inspector-șef ITM Botoșani.

Construcțiile sunt un domeniu de activitate exterem de activ, iar inspectorii ITM Botoșani au făcut controale și în acest sector.

Întrucât condițiile meteorologice din perioada indicată, au permis intensificarea activității în domeniul construcțiilor, s-au dispus cu precădere, controale la angajatori din acest sector. S-au identificat la muncă 8 persoane pentru care nu s-a încheiat contract individual de muncă și s-au aplicat sancțiuni în sumă totală de 160.000 lei. De asemenea, s-au mai identificat două cazuri de muncă nedeclarată la angajatori care desfășoară activitate de alimentație publică și s-au aplicat sancțiuni în sumă de 40.000 lei, a mai spus Petronela Lozneanu.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate pentru contravențiile săvârșite de angajatori prin folosirea muncii nedeclarate a fost în perioada de referință, de 280.000 lei.

În toate cazurile prezentate mai sus, s-au dispus măsuri de intrare în legalitate, iar angajatorii le-au dus la îndeplinire încheind contracte individuale de muncă pentru toate persoanele identificate la muncă.