Prima pagină » Iftime: ”De ce ar construi cineva o fabrică la Botoșani, unde costul utilităților și impozitele sunt la fel ca în toată țara?”
Economic

Iftime: ”De ce ar construi cineva o fabrică la Botoșani, unde costul utilităților și impozitele sunt la fel ca în toată țara?”

Omul de afaceri Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a județului Botoșani și președinte al Consiliului de Administrație al grupului de firme ELSACO, este cel mai important om de business din Botoșani care și-a deschis recent pagină de Facebook pentru a împărtăși din experiența sa economică.

Acesta a adus în discuție tema investitorilor străini în România și a atragerii oamenilor de afaceri autohtoni pentru noi investiții pe plan locale.

De la criza forței de muncă, la cea a deficitului bugetar și la lipsa unei politici publice de atragere a investitorilor în județele codașe din punct de vedere economic sunt doar câteva aspecte semnalate de omul de afaceri botoșănean.

Așteptăm investitori în România! O spun eu, o spun oamenii de afaceri, este acel mesaj electoral des întalnit în campanii, dar slab fundamentat.  Așteptăm investitori în România, dar avem forță de muncă calificată? Ne confruntăm în prezent cu un deficit mare și, din pacate, acesta se va adânci și mai mult în viitor. Acest deficit este cu atât mai pregnant, cu cât un județ este mai slab dezvoltat economic! Putem constata acest lucru analizând cele 5-6 județe, printre care și Botoșaniul, aflate pe ultimele locuri în orice statistică privind forța economică locală și mă refer la: numărul de companii private, PIB-ul județului, numărul de angajați etc., a declarat Valeriu Iftime.

Business-manul oferă autorităților modele din apropierea României pentru atragerea investitorilor.

Așadar, ce putem oferi unui potențial investitor român sau străin pentru a-l convinge să investească în țara noastră? Forță de muncă nu avem, din contră, căutăm să aducem din străinătate, terenuri în proprietatea statului care să fie date spre folosință gratuit marilor investitori în industrie, așa cum fac țări precum Polonia sau Ungaria, nu avem…, a precizat președintele Camerei de Comerț Botoșani.

Totodată, Iftime lansează întrebări care ar pune în dificultate orice primar sau președinte de Consiliu Județean în Botoșani, dar oferă și soluții.

De ce ar construi cineva o fabrică la Botoșani, unde costul utilităților și toate impozitele sunt la fel ca în toată țara, fără a mai discuta de infrastructura de transport și poziția geografică?

Avem nevoie de o fiscalitate bine gândită, pe zone geografice și industrii relevante. Avem nevoie de un sistem de impozitare eficient, atractiv, doar astfel Botoșaniului poate atrage investitori, a conculuzionat Valeriu Iftime.

Grupul de firme condus de Valeriu Iftime are o cifră de afaceri anuală de peste 100 milioane euro.

Sursa foto: Pagina de Facebook VALERIU IFTIME