Prima pagină » Cât importă și cât exportă în Ucraina firmele din Botoșani? Importurile sunt de 4,5 ori mai mari decât exporturile
Economic

Cât importă și cât exportă în Ucraina firmele din Botoșani? Importurile sunt de 4,5 ori mai mari decât exporturile

Firmele din județul Botoșani importă de 4,5 ori mai mult din Ucraina decât exportă în țara cu care avem frontieră comună.

Potrivit Direcției Județene de Statistică, la nivelul lunii noiembrie 2022 volumul importurilor realizate de companiile din Botoșani din Ucraina se ridicau la 6,8 milioane euro, iar exporturile la doar 1,5 milioane euro.

Importurile din Ucraina reprezintă 21,35% din totalul importurilor realizate de economia județului Botoșani. Ucraina se află pe locul doi în topul țărilor de unde firmele din Botoșani fac importuri, după Italia. Cea mai mare parte a importurilor o reprezintă cerealele cumpărate de fermierii și traderii din Botoșani în speranța că le vor vinde în primăvara lui 2023 la prețuri foarte mari, dar prețurile au continuat să rămână la un nivel mic și aceștia înregistrează pierderi în momentul de față.

În ceea ce privește exporturile realizate în Ucraina, acestea se ridică la 1,5 milioane euro în luna noiembrie a anului trecut, ceea ce poziționează statul vecin pe locul 4 în topul lunar al țărilor în care exportă firmele din Botoșani. Exporturile în Ucraina reprezintă doar 5,4% din totalul exporturilor realizate de companiile din județul Botoșani.

Volumul importului pentru agenţii importatori cu sediul in judeţul Botosani, în luna noiembrie 2022 a fost de 32180 mii euro CIF, cu 42,46% mai mare decat în luna corespunzătoare a anului 2021. Cea mai mare pondere în volumul mărfurilor importate le deţin materiile textile şi articolele din acestea, 42,43% .