Prima pagină » Antreprenorii locali încep să investească în energie verde. Vlăsie Green Field Energy, mini-parc fotovoltaic în zona Cișmea. Proiecte mari deja vândute în zona Săveni
Economic

Antreprenorii locali încep să investească în energie verde. Vlăsie Green Field Energy, mini-parc fotovoltaic în zona Cișmea. Proiecte mari deja vândute în zona Săveni

De la magazine de cartier s-a trecut la investiții în imobiliare și acum noul trend este ca botoșănenii cu bani să investească în unități de producție a energiei din surse regenerabile. Și pentru că rețeaua de transport energie din județul Botoșani este una învechită, cei care se mișcă mai repede au șanse să primească și acele avize tehnice de racordare (ATR) fără de care nu se poate ”injecta” energia produsă în rețeaua de transport.

În municipiul Botoșani există un parc fotovoltaic lângă pădurea Rediu, acolo unde se va mai construi unul de aceeași putere, Primăria vrea să amenajeze un parc asemănător la ieșirea spre Iași, în zona Lebăda, iar o firmă privată vrea să construiască un parc fotovoltaic în zona Cișmea.



În luna februarie, firma Vlăsie Green Field Energy SRL a obținut certificat de urbanism din partea Primăriei municipiului Botoșani pentru un parc fotovoltaic în zona Cișmea.

Compania îi are ca acționari pe Cristian Nistor, administratorul public al Consiliului Județean, și Constantin Aniculăesa, administratorul și acționar al celebrului producător de cașcaval Vlăsie Company, una dintre firmele care produce Cașcavalul de Săveni.

Cristian Nistor a declarat pentru BanulBotosanean.ro că aceasta este o investiție de test.



”Va fi făcută pe un teren pe care eu îl am moștenire de la bunicii mei, în zona Cișmea, pe unde trec liniile de tensiune, și va fi de puțin peste 500 kw. Dar noi avem deja proiecte făcute și vândute, spre exemplu avem un proiect de 2 MW deja cu ATR obținut și pe care l-am vândut unor investitori tineri din Cluj. Acolo lucrăm la obținerea unui nou ATR pentru încă 2 MW”, a declarat Cristian Nistor.

Sunt foarte multe proiecte de investiții în parcuri fotovoltaice și eoliene în județul Botoșani, iar în doi ani ar trebui ca acestea să fie și construite.