Prima pagină » Cetățile getice de la Stâncești, cercetate prin magnetometrie de studenții de la Friedrich Alexander, Germania
Știri locale

Cetățile getice de la Stâncești, cercetate prin magnetometrie de studenții de la Friedrich Alexander, Germania

Muzeul Județean Botoșani, secția Istorie-Arheologie, și studenții de la Universitatea Friedrich Alexander din Erlagen-Nuremberg, Germania, efectuează prospecțiunilor geofizice pentru identificarea în teren a urmelor de locuire preistorică.

”Magnetometria este o metodă geofizică de prospecțiune a subsolurilor prin care se pot obține imagini cu așezările preistorice de o acuratețe incredibilă. În zilele noastre instrumentele de prospectare geofizică ne pot oferi o hartă cu structurile arse care se află la adâncime, contribuind la o mai bună cunoaștere a trecutului îndepărtat al comunităților umane. Împreună cu dr. Alexandru Berzovan de la Institutul de Arheologie din Iași, au fost demarate cercetările în zona a două dintre cele mai mari fortificații getice de pe teritoriul județului Botoșani, respectiv Stâncești-Cetatea I (La Bobeică), comuna Mihai Eminescu și Victoria-Șanțul Caterinei, comuna Stăuceni. Au fost abordate parcelele agricole lipsite de vegetație sau cele care nu prezentau arătură adâncă. Rezultatele extrem de promițătoare ne determină să continuam investigațiile într-o altă perioadă a anului când vor fi disponibile și alte parcele”, se precizează pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Istorie Botoșani.

Lucrările de la Stâncești-Cetatea I s-au bucurat de sprijinul Primăriei Mihai Eminescu.

Săptămâna viitoare, alături de studenții coordonați de profesorul dr. Carsten Mischka din Germania, vom aborda așezări aparținând Culturii Cucuteni, în cadrul unui proiect de cercetare arheologic non-invaziv.

Cetățile getice de la Stâncești sunt celebre și datorită faptului că aici au fost descoperite obiecte din aur care faceau parte dintr-un tezaur ascuns într-o groapă de sub locuință. Obiectele originale din material prețios se află la Muzeul Național de Istorie a României și au făcut parte din numeroase expoziții naționale și internaționale, potrivit aceleiași surse.