Prima pagină » VIDEO S-a redeschis Vama Racovăț-Diakivti. Românii din zona Herța pot reveni din nou acasă în România
Administrație Știri locale

VIDEO S-a redeschis Vama Racovăț-Diakivti. Românii din zona Herța pot reveni din nou acasă în România



Astăzi s-a redeschis vama Racovăț-Diakivti, singurul punct de trecere a frontierei cu Ucraina din județul Botoșani. Redeschiderea acestei vămi reprezintă reintroducerea în circuitul comercial internațional a zonei de Nord a județului Botoșani, mai ales a municipiului Dorohoi și a orașului Darabani, zona având acum puncte de frontieră deschise atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova.

Un aspect extrem de important este acela că Racovăț reprezintă și locul prin care treceau românii din Ucraina către rudele lor din România, zona de după graniță fiind răpită României de către URSS.

Acest aspect a fost menționat și de Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, pe a cărei rază administrativă se află vama Racovăț. Ceremonia de deschidere a fost organizată de Chelariu, iar multitudinea de steaguri românești puse până la ultima palmă de pământ românesc au reamintit de faptul că și dincolo de vamă a fost tot România și că și de o parte și de alta a graniței sunt tot români.

La redeschiderea Vămii Racovăț-Diakivti au participat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, ministrul Muncii Marius Budăi, deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, senatorul PNL Cristian Achiței, Dorin Alexandrescu primarul municipiului Dorohoi, subsecretarul de stat Gheorghe Sorescu, din Ministerul de Interne, consilieri județeni, primari din zona de Nord a județului, și reprezentanți ai Ucrainei.

Doina Federovici a anunțat investiții în infrastructura rutieră dintre municipiul Dorohoi și Vama Racovăț și a precizat că devine prioritară construirea de către CNAIR a șoselei de centură a municipiului Dorohoi pentru a devia traficul greu generat de redeschiderea vămii Racovăț.

De asemenea, Federovici a precizat că a transmis Ministerului Transporturilor o cerere de investiții și o motivare în acest sens pentru ruta de cale ferată dintre Bucecea și Dorohoi, dar și dintre Botoșani și Bucecea, urmând ca la Bucecea să fie ”un centru modal și un hub de transport”.