Prima pagină » Primăria Cristești își face propriul parc fotovoltaic de 5 MW cu fonduri europene prin POIM
Administrație Economic

Primăria Cristești își face propriul parc fotovoltaic de 5 MW cu fonduri europene prin POIM



Primăria comunei Cristești este singura din județul Botoșani care a depus proiect pentru atragerea de fonduri europene prin POIM pentru construirea unui parc fotovoltaic de 5MW. La nivel național, doar patru orașe și două comune au depus proiecte pentru a obține finanțare prin ”Axa Prioritară 11: Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile la nivelul întreprinderilor, Obiectivul specific 11.2: Măsuri de producere a energiei din surse regenerabile destinate autorităților administrației publice locale”.

Proiectul are o valoare totală de 6 milioane euro, din care 50% sunt fonduri europene.

Primarul Lucian Borfotină a declarat că viitorul parc fotovoltaic își va plăti singur partea de cofinanțare în rate.

”Proiectul este în analiză la minister și urmează să primim răspunsul oficial, dar cum suntem foarte puțini cei care am depus proiecte… Va fi o investiție care va genera fonduri pentru Primăria comunei Cristești zeci de ani și care se va amortiza prin cantitatea de energie produsă anual. La prețurile plafonate de acum putem să achităm din ceea ce produce parcul partea de cofinanțare în 5 ani, dar putem să optăm și pentru 10 ani pentru ca diferența să o investim în alte proiecte”, a declarat primarul Lucian Borfotină.

De asemenea, investitori privați au obținut acordul de mediu pentru a construi un parc eolian și două parcuri fotovoltaice cu o putere instalate de 40MW prin firmele Grand Energy SRL, Damiana Sib SRL și Pro Inteligența SRL.