Prima pagină » Investiție privată masivă în Cristești: parc eolian și fotovoltaic cu o putere instalată de 40 mWh
Economic Știri locale

Investiție privată masivă în Cristești: parc eolian și fotovoltaic cu o putere instalată de 40 mWh




Comuna Cristești va beneficia de investiții în valoare de câteva zeci de milioane de euro în construirea de capacități de producție energie electrică folosind panouri fotovoltaice și cele mai mari turbine eoliene de pe piață din acest moment.

După realizarea celor trei investiții care însumează o capacitate de producție de aproape 40 mWh, primăria condusă de primarul Lucian Borfotină va avea încasări consistente suplimentare la bugetul local care îi vor permite finanțarea proiectelor de dezvoltare locală.

Trei firme înregistrate în comuna Cristești, înființate de oameni de afaceri din București, Cluj și Suceava, au obținut acordul de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani pentru trei investiții în producerea de energie din surse verzi, solar și eolian.



Astfel, Grand Energy SRL a obținut acordul de mediu pentru un parc eolian format din 6 turbine cu o capacitate individuală de 6,2 mWh, acestea fiind cele mai mari turbine eoliene existente pe piață. Puterea instalată a acestor turbine va fi de 37,2 mWh, doar o singură turbină montată având o înălțime totală de aproape 300 metri.

Apoi, firmele Damiana Sib SRL și Pro Inteligența SRL au obținut acord de mediu pentru două parcuri fotovoltaice de câte 999 kWh fiecare.

Potrivit documentațiilor depuse la APM Botoșani, despre care specialiștii susțin că ar fi costat până acum peste un milion de euro, studiile de vânt și de însorire, în cazul parcului eolian ar fi 2900 de ore de funcționare anual, iar în cazul parcurilor fotovoltaice în varianta negativă ar fi 1200 de ore de funcționare anual, în timp ce varianta pozitivă ar fi 1450 ore anual.

Investitorii au depus proiectele pentru a obține finanțare din fonduri europene.