Prima pagină » FOTO O clădire monument istoric va fi readusă la viață și va înnobila un proiect imobiliar
Economic Știri locale

FOTO O clădire monument istoric va fi readusă la viață și va înnobila un proiect imobiliar




 

Omul de afaceri Tonino Boldea va restaura monumentul istoric Casa Jean Goilav și o va include într-un proiect imobiliar care va înfrumuseța orașul.

Ar fi al doilea monument istoric salvat de la dărâmare de Tonino Boldea și inclus într-un proiect imobiliar, după vechiul sediu Vinalcool de pe strada Teatrului, unde ansamblul rezidențial care este aproape de finalizare. Un alt monument istoric reabilitat complet de omul de afaceri Tonino Boldea este și vechiul sediu al Vămii, de lângă Inspectoratul pentru Situații de Urgență. 

Proiectul de restaurare a monumentului istoric „Casa Jean Goilav”, de pe strada Mihail Kogălniceanu, include și construirea de locuințe într-un bloc D+P+4E (5E,6E retras) cu spații comerciale la parter.



Casa Jean Goilav se află în spatele fostului sediu al Casei Asigurărilor de Sănătate, de pe Bulevardul Mihai Eminescu, Casa Urșianu-Fischer, tot un imobil monument istoric, dar pe care instituțiile statului nu reușește să îl reabiliteze, la fel ca și fostul sediu al Direcției de Sănătate Publică de lângă Casa Sindicatelor, la fel ca și fosta Școală nr. 3, la fel ca și multe alte imobile aflate în proprietate statului.

Lângă Casa Jean Goilav și Casa Urșianu-Fischer se află și Casa Ventura, sediul Școlii Populare de Artă ”George Enescu”, unul dintre puținele monumente istorice reabilitate de Consiliul Județean în municipiul Botoșani.

”Imobilul de la nr. 12 al str. Kogălniceanu se încadrează în logica stilului eclectic de inspirație franceză, valorile acestui raport estetic regăsindu-se la nivelul structurării compoziționale, ca ierarhizare și dinamică volumetrică și la cel al detaliilor ornamentale prezente pe corpul principal, atât la exterior – pe fațade, cât și la interior – pe tavane. Pivnițele boltite de la demisol sunt un alt reper major cu valori arhitecturale semnificative pentru specificul botoșănean, martor al unor forme de arhitectură specifice locului cu o istorie documentată de cel puțin patru secole. Istoria Goilavilor pe teritoriul botoșănean se întinde pe o perioadă de peste patru secole, rolul acestei familii în dezvoltarea locală fiind unul major de-a lungul timpului”, se precizează în descrierea Casei Jean Goilav.



Imobilul se află în proprietatea companiei Bold-Impex SRL care a depus la Primăria Botoșani documentația pentru asigurarea condițiilor de construire necesare a unui bloc de locuințe cu două scări și spații de birouri la parter, având un regim de înălțime de 6 niveluri (P+4E – 5,6 retras), cu suprafața construită de 1588,35 mp și o suprafață construită desfășurată de 8895,22 mp, precum și cu câteva zeci de locuri de parcare la demisol.

Imobilul propus va fi realizat într-o singură construcție cu două scări, cu regim de înălțime D+P+4E (5,6E retras), fiind dezvoltat în spatele și în jurul monumentului. S-a optat pentru această formă (planimetrică și volumetrică) pentru a închide frontul locuințelor colective și pentru a pune în evidență monumentul, clădirea nouă fiind concepută ca un fundal valorizant pentru fațada principală a acestuia.

Suprafața estimată pentru spațiile verzi și plantate este de aproximativ 539,15 mp (16,83% din suprafața totală a terenului 3202 mp) și se vor realiza plantări de protecție în proximitatea limitelor de proprietate, plantări de arbuști decorativi, covoare florale și zone cu iarbă.