Prima pagină » Spital muzeu la Botoșani. Noul spital este finalizat din 2020 dar stă închis din cauza Primăriei Botoșani
Administrație Știri locale

Spital muzeu la Botoșani. Noul spital este finalizat din 2020 dar stă închis din cauza Primăriei Botoșani



 

Spitalul de boli paliative din Botoșani este primul construit de Guvernul României după 1990 în județul Botoșani. Costurile acestei investiții au fost de 14,7 milioane lei, lucrările au început în 2017 și s-au finalizat în octombrie 2020. De atunci, noua unitate medicală este muzeu și așa va mai rămâne cel puțin în acest an.

Noul spital are subsol, parter și trei etaje, având ca scop îngrijirea a 110 bolnavi cronici și a celor cu boli degenerative, neoplazici, afecțiuni locomotorii sau cu malformații cerebrale.

Deși lucrările au început în 2017, Primăria Botoșani a demarat licitația pentru racordarea utilităților abia în 2021 și acestea au fost finalizate în totalitate abia la începutul lunii martie 2022. Asta chiar dacă în 2015 în Consiliul Local a fost aprobată investiția pentru lucrările de utilități la această investiție, partea Primăriei în colaborarea cu Compania Națională de Investiții la acest proiect. Vina aparține fostei conduceri a Primăriei Botoșani și fostului primar pentru că nu au fost demarate lucrările pentru utilități înainte de finalizarea spitalului. 



După ce Primăria Botoșani va efectua recepția finală a utilităților, Compania Națională de Investiții și constructorul vor putea efectua recepția finală a lucrărilor la noul spital. Apoi urmează perioada de acreditare sanitară a noului spital și aprobarea organigramei de personal. Problema este că între noul spital și vechiul Spital de Recuperare ”Sfântul Gheorghe” nu este niciun tunel de legătură, așa cum prevăd normele legale sanitare, iar autoritățile locale trebuie să rezolve și această problemă pentru a putea obține acreditarea.

Radu Mihalachi, reprezentantul companiei Victor Construct, firmă care a construit spitalul, a spus că a primit și un termen de recepție finală a lucrărilor din partea Companiei Naționale de Construcții după ce Primăria a finalizat racordarea utilităților.

”Cei de la CNI ne-au spus că în două sau trei săptămâni va fi făcută recepția finală a lucrărilor”, a declarat Radu Mihalachi.