Prima pagină » Senatorul Cosma, interpelare premierului Ciucă pe tema situației refugiaților ucraineni în România
Politică Știri locale

Senatorul Cosma, interpelare premierului Ciucă pe tema situației refugiaților ucraineni în România

Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani Sursa foto: 60m.ro




Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani
Sursa foto: 60m.ro

Senatorul botoșănean Dorinel Cosma, AUR Botoșani, a transmis premierului Nicolae Ciucă o interpelare prin care încearcă să obțină de la acesta informații cu privire la modul în care Guvernul pregătește gestionarea crizei refugiaților ucraineni în România.

Interpelarea senatorului botoșănean Dorinel Cosma vine ca urmare a faptului că de la izbucnirea agresiunii ruse asupra Ucrainei societatea civilă s-a mobilizat mai bine decât Guvernul.

Vă redăm integral interpelarea senatorului botoșănean Dorinel Cosma:




Domnule Prim-Ministru,

În contextul agresiunii ruse aflată în plină desfășurare, a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva vecinilor noștri ucraineni, război care se desfășoară în proximitatea frontierelor țării noastre și care produce o adevărată dramă umanitară, aproximativ 400 de civili fiind uciși până în prezent, mulți cetățeni ai Ucrainei, atât ucraineni, cât și de alte naționalități, se refugiază în România pentru a fugi din calea acestui conflict militar nedrept și pentru a-și salva viața.

În acest sens, Guvernul pe care îl conduceți trebuie să se mobilizeze pentru a facilita accesul refugiaților ucraineni pe teritoriul României și pentru a le oferi suportul necesar.

 

Conform Organizației Națiunilor Unite, din data de 24 februarie până în prezent, au fugit din calea războiului aproximativ 520.000 de persoane, iar numărul acestora este în continuă creștere, estimându-se că se va ajunge la 4 milioane de refugiați.

România este țara NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, 649,4 kilometri, astfel de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina 70.000 de persoane s-au refugiat în țara noastră, la punctele de trecere a frontierei de stat din Ucraina către România, formându-se cozi kilometrice de refugiați. La Vama Siret, fluxul foarte mare de persoane care vor să părăsească teritoriul Ucrainei a generat întârzieri semnificative și chiar blocaje, astfel societatea civilă a reclamat că sute de ucrainieni, majoritatea femei și copii, sunt ținuți ore întregi pentru formalități și a solicitat Guvernului să înființeze de urgență centre mobile de înregistrare pentru refugiații din Ucraina.

 

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog să-mi răspundeți cu celeritate la următoarele întrebări:

1. Care sunt măsurile concrete pe care Guvernul României le va întreprinde pentru ca refugiații să primească cu promptitudine suportul necesar și pentru facilitarea accesului acestora pe teritoriul României?

2. Când preconizați că vor fi înființate centrele mobile de înregistrare pentru refugiații din Ucraina?

3. Câte centre pentru refugiați există în momentul actual pe teritoriul României?