Prima pagină » 3 tipuri de polistiren și caracteristicile lor
Economic Știri locale

3 tipuri de polistiren și caracteristicile lor

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/yica25Tg73w



Sursa foto: https://unsplash.com/photos/yica25Tg73w

Polistirenul este folosit într-o multitudine de domenii de activitate și este atât de popular încât adesea nici nu realizăm cât de mult ne-a schimbat viața. Polistirenul pentru construcții a reușit să facă același lucru, să devină un material uzual în izolările termice, însă ne uimește de fiecare dată prin inovații perfecte pentru a deservi confortul nostru. Iată care sunt tipurile de polistiren existente și cum ne ajută acestea.

Polistiren grafitat

Polistirenul este în general un material de izolare perfect care asigură un confort termic optim. Pe lângă aceasta, polistirenul grafitat aduce o caracteristică nouă la nivel de izolare și anume praful de grafit din componență. Acesta are o nuanță cenușie, de unde și culoarea delimitatoare a materialului care devine astfel foarte ușor de recunoscut.

 

La nivel de caracteristici tehnice, polistirenul grafitat aduce eficiență sporită, deoarece are conductivitate termică mică, iar particulele de grafit au proprietăți reflectorizante. Astfel, acesta va  menține căldura la interior, în sezonului rece, pentru ca vara să funcționeze invers, adică să păstreze o temperatură răcoroasă la interior. 

 

Specialiștii recomandă acest tip de polistiren grafitat la exterior, pentru zona fațadelor, tocmai pentru că ajutorul pe care îl oferă clădirilor are relevanță în contextul confluenței punților termice cu mediul exterior.

 

Polistirenul grafitat poate părea mai scump comparativ cu alte tipuri de materiale de izolare, însă în realitate el are o durată de viață mai mare, dar și o rezistență mai bună decât celelalte.

Polistiren expandat

Acest tip de polistiren este cel mai cunoscut în lumea construcțiilor, fiind și primul folosit în domeniul izolațiilor. Polistirenul expandat este caracterizat printr-o grosime mai mare în secțiune, ceea ce îl face mai potrivit pentru zone exterioare, acolo unde nu există condiționări în ceea ce privește spațiul.

 

Structura puternic aerată a acestuia izolează foarte bine suprafețele, fără a permite schimburi de căldură. Greutatea unui astfel de sistem de izolare este mică tocmai datorită faptului că 80% din componența plăcilor este aer. 

 

Polistirenul expandat dispune de permeabilitate ridicată la vapori de apă și are o rezistență mai scăzută la compresiune. Acest lucru se datorează tocmai structurii aerate, însă nu reprezintă un pericol atunci când vorbim despre izolări exterioare. 

Polistiren extrudat

Polistirenul extrudat este caracterizat de o structură foarte densă, cu pori închiși, spre deosebire de cel expandat, a cărui structură este cu pori deschiși. 

 

Acest tip de polistiren nu este permeabil la vapori de apă, lucru care îl face util chiar și la interior, pentru izolarea pereților sau a subsolurilor, fundațiilor, soclurilor și pardoselilor.

 

Extrem de important la acest material de construcții este faptul că rezistă foarte bine la compresiune tocmai pentru că reprezintă o structură compactă, neaerată, ci plină în secțiune. Acest lucru înseamnă că poate fi folosit chiar și în contextul locuințelor acolo unde există riscul unor mici accidente casnice. Chiar și în ipoteza acestora, structura va fi rezistentă și va prezenta aceleași caracteristici de-a lungul timpului. 

 

Acestea sunt tipurile de polistiren din care poți alege ceea ce ți se potrivește. La o primă vedere, polistirenul grafitat este cea mai bună opțiune, în ciuda costurilor poate mai ridicate decât în cazul oricăror alte tipuri de materiale. 

Polistirenul este un material frecvent utilizat în prezent și care va fi folosit și de acum înainte la scară largă, fiind un adevărat ajutor în ceea ce privește izolarea termică a locuințelor. Dacă plănuiești realizarea unui termosistem pentru locuința ta, fă o alegere care să te avantajeze și investește într-un material de calitate de izolare

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/yica25Tg73w