Prima pagină » FOTO Super-Cristina și ”armata” de 5 comisari, minuni în lupta pentru protecția mediului. Garda de mediu, 338 de inspecții în 9 luni
Administrație Știri locale

FOTO Super-Cristina și ”armata” de 5 comisari, minuni în lupta pentru protecția mediului. Garda de mediu, 338 de inspecții în 9 luni



 


Într-o lume în care protecția mediului este pusă pe primul loc, județul Botoșani are doar 5 comisari de mediu și un comisar-șef care acoperă și funcția de secretară, ”armată” care ar trebui să vegheze modul în care protejează mediul peste 440.000 de persoane, populația județului după ultimul recensământ.

Cristina Kasyap, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Botoșani, are în subordine o ”armată” de 5 comisari de mediu. Bilanțul acțiunilor de protecție a mediului la Botoșani în ultimele 9 luni cuprinde controale planificate și neplanificate, acoperirea sesizărilor primite, implicarea în acțiuni civice, de salvare a unor specii de animale protejate de lege și exemplul oferit prin renunțarea la autoturisme în drum spre serviciu pentru reducerea poluării. Totul în 5 comisari și un comisar șef.

 

 

Această ”armată” a reușit în primele nouă luni din 2021 să facă un număr total de 338 inspecţii, conform planului anual de inspecții, 30 inspecții planificate și 308 inspecţii neplanificate. Este de notorietate faptul că din întreg aparatul birocratic, comisarii de mediu sunt cei care au cele mai mici salarii, comparabile cu lefurile portarilor la alte instituții și cu mult sub cele ale șoferilor de la Consiliul Județean. 

Au fost efectuate:

– 27 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare,

– 31 controale în urma autosesizării,

– 2 controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior,

– 136 controale în urma sesizărilor,

– 63 controale dispuse de Comisariatul General,

– 29 controale cu alte autorități.

– 6 controale pentru verificarea măsurilor impuse

– 12 controale pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare

-2 controale pentru investigarea unor accidente/incidente cu impact asupra mediului.

”Urmare a acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 111 sancțiuni contravenționale, din care: 55 avertismente și 56 amenzi contravenționale, în valoare totală de 911.500 lei (34 amenzi sunt achitate, 8 amenzi sunt în temen, 4 amenzi au fost trimise în debit către Administrația Financiară, 13 amenzi sunt contestate). A fost aplicată trei sancțiuni complementare de desființări lucrări și aducerea terenului la stare inițială”, se precizează în bilanțul Gărzii de Mediu Botoșani condusă de Cristina Kashyap.