Prima pagină » Firma din Botoșani care montează panouri fotovoltaice în Suceava și Neamț îi transformă pe localnici din consumatori în prosumatori
Economic Știri locale

Firma din Botoșani care montează panouri fotovoltaice în Suceava și Neamț îi transformă pe localnici din consumatori în prosumatori



 


Încă din 2013 Elsaco Solutions, parte din grupul de companii Elsaco, s-a numărat constant printre principalii furnizori și integratori de soluții IT, atât pentru aplicațiile de tip home sau enterprise, cât și pentru aplicațiile industriale de tip SCADA/AMR, necesare în domeniul energetic și utilități.

 

Misiunea Elsaco Solutions este de a promova permanent cele mai noi tehnologii și servicii inovatoare, pentru o lume mai bună, deschisă către nevoile oamenilor, în armonie cu mediul înconjurător.

Soluțiile IT&C furnizate de Elsaco Solutions includ: soluții smart metering; centrale fotovoltaice; distribuție panouri fotovoltaice și invertoare; distribuție ARH: camere ANPR, ID readers; distribuție tablete și sisteme videoconferință; distribuție baterii pentru soluții IoT; produse și servicii IT; module LoRa și NB IoT pentru contoare apă și gaz; sisteme de supraveghere video; soluții moderne iluminare cu lămpi LED; stații de încărcare mașini electrice.

De peste 5 ani Elsaco Solutions oferă soluții în domeniul panourilor fotovoltaice atât pentru clienții casnici, cât și pentru cei industriali.

 



 

BanulBotosanean: Din ce județe sunt clienții casnici din segmentul panourilor fotovoltaice? 

Elsaco Solutions: Clienții AFM gestionați de către Elsaco Solutions provin din județele Suceava, Botoșani și Neamț.

 

BanulBotosanean: Care este valoarea proiectelor derulate prin Casa Verde per total și per județ?

Elsaco Solutions: Valoarea unui proiect AFM este de minim 22.250 lei. ELSACO implementează un număr 78 de proiecte în cele trei județe.

 

BanulBotosanean: Ce economii aduc beneficiarilor proiectele ELSACO pe programul Casa Verde?

Elsaco Solutions: Prin acest program, și numai, s-a dezvoltat conceptul de prosumator: se produce energie pentru consumul propriu, iar surplusul este injectat în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică.

Economiile de care se bucură beneficiarii sunt de natură financiară, prin scăderea valorii facturii de energie electrică prin două modalități: 

  • se reduce consumul de energie din rețea, energia fiind produsă de sistemul fotovoltaic;
  • surplusul de energie este livrat în sistemul energetic național, pentru care se va plăti o valoare pe kWh, stabilită anual de către ANRE.

Clientul consumă energie verde, devenind parțial independent energetic.

De asemenea, trebuie menționate și alte avantaje: mentenanța este minimă, iar amortizarea investiției este rapidă, în special dacă se accesează finanțarea nerambursabilă; sistemul fotovoltaic crește valoarea casei; durata de viață a sistemului este de minim 25 de ani; se poate monitoriza și controla de la distanță producția de energie prin telefon, laptop sau tabletă.

 

BanulBotosanean: Cât ar costa un astfel de proiect pentru o casă dacă nu ar fi sprijinul de la stat?

 Elsaco Solutions: Costurile sistemului fotovoltaic sunt de aproximativ 22.250 lei din care 20.000 lei sunt subvenționați de stat prin programul AFM –  “Casa Verde Fotovoltaice”.

 

BanulBotosanean: La cât timp după implementare se decontează de către stat sumele asumate prin program? 

Elsaco Solutions: Decontarea se face undeva la 1-2 luni după aprobarea dosarului de către AFM.

 

BanulBotosanean: Câte persoane din ELSACO lucrează pe acest segment? 

Elsaco Solutions: La acest moment pe segmentul de fotovoltaice sunt implicate 35 de persoane. Dacă vorbim de un proiect de mare anvergură, atunci numărul persoanelor direct implicate poate chiar să treacă de 100.

 

BanulBotosanean: Din ce țări sunt aduse panourile și restul materialelor folosite? 

Elsaco Solutions: Panourile fotovoltaice sunt aduse din China, iar restul materialelor provin din UE.

 

BanulBotosanean: De câți ani lucrează ELSACO pe acest segment?

Elsaco Solutions: ELSACO lucrează pe segmentul de fotovoltaice de peste 5 ani. De asemenea, compania se adresează și clienților industriali pentru instalarea de panouri fotovoltaice, ocupându-se de toate fazele proiectului, de la studiile incipiente până la punerea în funcțiune și mentenanța pe toată durata proiectului.