Prima pagină » Importanța seleniului în tiroidita cronică autoimună
Știri locale

Importanța seleniului în tiroidita cronică autoimună

Tiroidita cronică autoimună Hashimoto este cea mai frecventă boală autoimună organ-specifică, caracterizată printr-o agresare a organismului de către propriul său sistem imunitar. Astfel, glanda tiroidă nu mai poate produce suficienţi hormoni, instalându-se hipotiroidismul. Din această cauză se consideră că disfuncția tiroidiană este cauza unei varietăți largi de acuze simptomatice care influențează negativ calitatea vieții. Seleniul, un nutrient esenţial pentru om, este un oligoelement format din mai mult de două duzini de selenoproteine care au un rol critic în metabolismul hormonilor tiroidieni, reproducere, sinteza ADN-ului și în protejarea organismului de stresul oxidativ şi de infecţii.

Glanda tiroidă este organul cu cele mai mari concentrații de seleniu per gram din toate țesuturile. Familiile specifice de enzime selenoproteinice sunt esențiale pentru funcția imună și catalizează metabolismul hormonilor tiroidieni și procesele redox din celulele tiroidiene.

Seleniul nu se găseste în cantități suficiente în solul Europei și deci al României, aportul prin alimente fiind insuficient. Seleniul poate fi disponibil atât în ​​compuși organici (selenometionină și selenocisteină), cât și în compuși anorganici (selenit și selenat). Forma organică are o absorbție mai bună și este formula preferată pentru suplimentare sau tratament. În starea lui organică, seleniul formează centrul activ a 25 de selenoproteine codate de genomul uman. Aceste selenoproteine au rol antiinflamator puternic, spre exemplu glutathione peroxidaza care stopează propagarea speciilor reactive de oxigen prin reducerea hidroperoxidării lipidelor; metabolizează hidroperoxizii intermediari care iau nastere în cadrul sintezei eicosanoizilor catalizați de ciclooxigenaze si lipoxigenaze, prevenind producția de leucotriene si prostaglandine proinflamatoare.

Studiile controlate randomizate controlate au descoperit că suplimentarea cu seleniu scade nivelul de anticorpi specifici tiroiditei Hashimoto. Nivelul de seleniu din plasmă depinde direct de aportul de seleniu și se corelează bine cu disponibilitatea organică a acestui nutrient. Multe studii clinice au raportat importanța suplimentării cu seleniu în descresterea anticorpilor anti-tiroid peroxidază, atât după 6 luni de administrare a suplimentelor cu seleniu, cât și după 12 luni de administrare a seleniului.

Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, evacuare chist tiroidian/paratiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină, densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității.

Pentru mai multe informații puteți vizita blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro