Prima pagină » Cum să izolezi termic o casă veche? Începe cu podul
Economic Știri locale

Cum să izolezi termic o casă veche? Începe cu podul

Te-ai confruntat cu ierni mai reci în ultima vreme? Casa ta este o structură mai veche, cu mansardă? Dacă da, trebuie să cauți soluții să adaugi o izolație adecvată casei.

De ce să faci acest lucru? Deoarece eficiența energetică a unei case poate reduce costurile în timp real. Pierderea de căldură prin izolația casei poate duce la plata unor facturi mai mari, chiar dacă reduci temperatura cu ajutorul termostatului. Deci, cum să îți menții casa caldă în lunile de iarnă, fără a-ți goli portofelul? Cheia este să investești în izolarea podului tău.

Mai jos, câteva sfaturi despre cum să izolezi o casă veche.

  1. De ce podul?

Știm cu toții că aerul cald se ridică pe măsură ce aerul rece coboară. Să aplicăm aceste cunoștințe casei tale. Fără o izolație adecvată, în lunile de iarnă, aerul cald de care aveți nevoie va urca până …în pod!

Indiferent de cât de mici sunt golurile care duc spre pod, aerul cald va găsi modalități de a urca. În afară de asta, presiunea din zonă cu aer cald va crește. Într-o zi rece, presiunea aceasta și presiunea mai mică din exterior trag aerul cald prin orice spațiu găsit în interior.

În afară de asta, presiunea ridicată a aerului în partea de sus a casei va crea o presiune scăzută în partea de jos. Aerul rece este aspirat din cauza acestor presiuni diferite de aer, ceea ce face ca casa ta să fie rece.

2. Umple golurile

Mansarda izolată (ori podul izolat) nu este neapărat o mansardă sigilată. Înainte de a începe instalarea izolației, trebuie să vă asigurați că sigilați toate golurile din pod. Izolația funcționează pentru a încetini pierderile de căldură, dar nu pentru a opri fluxul de aer.

Verificați toate golurile și găurile prin care poate trece aerul, apoi sigilați-le. Acoperiți golurile cu scânduri sau bucăți de gips-carton.

Verificați golurile de la prinderile corpurilor de iluminat, conductele, cablurile etc. Pentru coșurile de fum și coșurile de aragaz, utilizați un guler din tablă  pentru a sigila golurile din jurul lor. Verificați și ușa mansardei pentru o sigilare corectă.

Aerul cald se poate pierde și prin aerisirile podului. Vara, orificiile de la mansardă mențin casa răcoroasă. În lunile de iarnă, doriți să vă acoperiți gurile de ventilare de la mansardă, dacă puteți.

3. Izolarea mansardei

Răspunsul pentru a face o casă veche locuibilă este izolarea. Chiar dacă ați cumpărat casa cu izolație deja instalată în ea, cel mai bine este să verificați din nou. Materialele de izolație utilizate în casele mai vechi nu sunt la fel de eficiente în păstrarea căldurii ca și cele noi.

Izolația trebuie să respecte standardele europene. Și chiar dacă sunt mai multe opțiuni pentru materialul de izolație (iar opțiunea tradițională este izolarea din fibră minerală), vă recomandăm o izolație mai verde și mai performantă – izolația suflată ori pulverizată de celuloză. Valoarea sa R este mai mare decât a fibrei de sticlă și este ignifugă.

Știați că 42% din energia utilizată în case este destinată încălzirii spațiilor? Comparați acest număr cu consumul energetic de aer condiționat, care este de 6%. Când vine vorba de menținerea locuinței în funcție de temperatură, proprietarii consumă mai multă energie și bani în anotimpurile mai reci.

Fii gata de acum pentru iarnă și cere o ofertă gratuită pentru izolația cu celuloză, la Izolațiinaturale.ro!

4. Alte modalități de a izola o casă veche

În cea mai mare parte, podul este un factor important în pierderea de căldură a casei. Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să ignorăm alte scurgeri comune de căldură. Ține cont de următoarele  măsuri pe care le puteți lua pentru a păstra căldura în casă.

  • După mansardă ori pod, ferestrele reprezintă a doua problemă majoră. Asigurați-vă că aveți ferestre performanțe locul lor.
  • Apoi, mențineți și pereții exteriori izolați.
  • Verificați casa pentru alte lacune. Urmați sârmele, cablurile sau canalele de scurgere care pot duce în afara casei. Dacă le găsiți, sigilați-le pentru a păstra căldura.
  • Când izolați corpurile de iluminat, asigurați-vă că materialele de izolare sunt la o distanță bună de căldura luminilor. Poate fi necesar să instalați blocuri de lemn în jurul luminilor. Materialele izolante puse prea aproape de căldura generată de lumini pot provoca incendii.

Nu așteptați să izolați până la venirea frigului!