Prima pagină » Business pe două hectare de teren cu resturi vegetale și deșeuri din construcții
Administrație Economic Știri locale

Business pe două hectare de teren cu resturi vegetale și deșeuri din construcții

Sursa foto: pro-fortuna.ro





Sursa foto: pro-fortuna.ro

Gunoiul reprezintă o sursă de infecție și arată nivelul de educație al unei comunități, dar poate fi și o sursă de bani dacă este văzut ca o resursă și nu ca o problemă.

În comuna Mihai Eminescu, din a doua parte a acestui an, două tipuri de gunoi vor reprezenta resursa care va sta la baza unui business.

Primăria Mihai Eminescu a primit o solicitare de a concesiona două hectare de teren la fosta groapă de gunoi a comunei pentru ca acolo să fie pornită o afacere care să folosească resturile vegetale pentru a fi transformate în peleți sau îngrășământ, iar deșeurile din construcții pentru a fi concasate.

Primarul Verginel Gireadă a spus că unitatea care va procesa aceste două categorii de deșeu va fi cea mai mare din județul Botoșani și va depăși nivelul de procesare deținut de Primăria Botoșani sau Consiliul Județean Botoșani.

Asta vine însă la pachet cu schimbarea politicii în comuna Mihai Eminescu, mai ales în satul Cătămărăști Deal, privind regulile de depozitare a deșeurilor la pubelele publice.

 



 

”Am primit o solicitare de la o firmă privată pentru a concesiona două hectare la fosta groapă de gunoi a comunei pentru că va prelua și procesa deșeurile vegetale și cele provenite din construcții, contracost. Proiectul este în lucru și Consiliul Local va stabili totul. Noi luăm o mașină de gunoi din Cătămărăști Deal și una din celelalte sate ale comunei. Asta se va schimba pentru că la pubelele publice se aduc resturi de construcții, tot ce se cosește și se taie într-o curte, și doar anul trecut am pus peste 400.000 lei din banii comunei pentru costurile suplimentare cu gunoiul. Vom schimba tarifele pentru gunoi în comună și vor fi diferite, cei care produc gunoi mai mult vor plăti mai mult”, a declarat primarul Verginel Gireadă într-o emisiune la Tele M.

Acesta a precizat că resturile vegetale și cele din construcții vor fi preluate la cerere de către firma care se va ocupa cu procesarea lor și Primăria va aplica amenzi usturătoare celor care vor duce aceste tipuri de deșeuri la pubelele publice.

Gireadă a precizat că firma privată a anunțat că va avea un concasor pentru a sfărma resturile din construcții și că acestea vor putea fi folosite pentru drumurile de exploatație agricolă din comună.

”Am fost întrebat de ce nu face Primăria procesarea deșeurilor vegetale și din construcții și am răspuns că banii din bugetul local pot fi folosiți pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, pentru drumuri, pentru școli și că este mai bine ca un privat să suporte investiția pentru dotarea și autorizarea activității, pentru găsirea personalului și asigurarea salariilor”, a precizat primarul comunei Mihai Eminescu.