Prima pagină » Proiectul PNL de salvare a școlii în care plouă, unde s-au cheltuit 900.000 lei doar pe hârtii, respins de majoritatea condusă de PSD
Administrație Știri locale

Proiectul PNL de salvare a școlii în care plouă, unde s-au cheltuit 900.000 lei doar pe hârtii, respins de majoritatea condusă de PSD




Liberalii au propus alocarea a 600.000 lei pentru a salva o unitate școlară aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani pentru care în ultimii doi ani s-au cheltuit 900.000 lei doar pentru hârtiile necesare investițiilor. 

Este vorba despre salvarea clădirii Școlii Profesionale Speciale Sf. Stelian Botoșani, școala destinată elevilor cu nevoi speciale care nici măcar rampă pentru persoanele cu handicap nu are, unde plouă în interior, iar dotările de la cele mai multe clase sunt făcute din donațiile primite de la sponsori sau de la părinții elevilor. 

Consilierii județeni PNL au propus o alocare de 600.000 lei pentru ”Reabilitare și modernizare spații școlare la Clădirea Școlii Profesionale Speciale Sf. Stelian Botoșani”, proiect pentru care CJ a cheltuit mai bine de 900.000 lei în anii 2019 și 2020 doar pentru partea de hârtii necesare demarării investiției. 



 

 

Amendamentul depus de PNL la proiectul de buget nu a primit votul consilierilor județeni din majoritatea condusă de PSD, motiv pentru care cei 900.000 lei cheltuiți în ultimii doi ani vor trebui completați în viitorii ani de alte sume pentru că o parte din documente vor expira. 

Viorel Iliuță, liderul grupului consilierilor județeni PNL, este cel care a făcut amendamentul pentru salvarea Școlii Sf. Stelian. 

”Sc. Prof. Sf Stelian este una dintre cele două școli speciale, instituții de învățământ din subordinea CJ. Spre deosebire de cea din Dorohoi, cea din Botosani arată ca o clădire de curând părăsită, cel puțin în exterior.  Să justific afirmația:  sunt infiltrații din tavan și tencuiala putredă din cauza învelitorii; tâmplăria este veche, din lemn, și lipsește o  anvelopare care să sporească gradul de confort și să reducă pierderile de căldura (eficiența energetică); terenul de joacă este impracticabil; lipsește rampa de acces la intrarea în școală. Nu este normal ca micile îmbunătățiri/amenajări interioare să se facă pe banii sponsorilor/donatorilor, care deja au plătit impozite și taxe. Dacă avem grijă de copiii cu nevoi speciale, este bine să ne arătăm solidaritatea și în acest mod, nu numai prin acordarea unor burse de ajutor social. Și a propos, acordarea acestor burse s-a realizat și în anii precedenti și nu este o premieră”, a declarat Viorel Iliuță

Deși Iliuță a atras atenția că au fost deja cheltuiți 900.000 lei pentru reabilitarea Școlii Sf. Stelian și că prin neincluderea în bugetul pentru 2021 se vor pierde acești bani, majoritatea politică condusă de PSD nu a votat amendamentul PNL. 

Liberalii s-au abținut la votul pentru proiectul de buget al Consiliului Județean în 2021 atât la votul de miercuri, cât și la cel de joi. La primul vot, proiectul nu a trecut din cauza nefuncționalităților alianței PSD-ALDE-Pro România, când proiectul nu a fost aprobat de consilierii ALDE și Pro România.

Liceul Sf. Stelian, pentru copiii cu nevoi speciale, a fost abandonat de mult timp de Consiliul Județean, având în vedere faptul că doar părinții și diverși sponsori alocă bani pentru dotarea cu materiale cu care să se poată desfășura activitatea didactică a unor elevi cu cerințe speciale.