Prima pagină » După 5 ani, Cașcavalul de Săveni a obținut recunoaștere și protecție Europeană. Este primul cașcaval românesc care primește Indicație Geografică Protejată
Administrație Agricultură Economic Știri locale

După 5 ani, Cașcavalul de Săveni a obținut recunoaștere și protecție Europeană. Este primul cașcaval românesc care primește Indicație Geografică Protejată





După 5 ani, Uniunea Europeană a recunoscut oficial unicitatea Cașcavalului de Săveni și a acordat acestui produs protecție din punct de vedere al denumirii și al producerii.

Pe 21 aprilie 2021, UE a acordat Cașcavalului de Săveni titulatura de Indicație Geografică Protejată (IGP) prin care recunoaște unicitatea acestuia la nivelul Uniunii Europene și prin care obligă pe oricine vrea să producă acest cașcaval să îl fabrice doar în zona Săveni după aprobarea Asociației Producătorilor ”Cașcavalul de Săveni”, cea care a reușit dobândirea IGP.

Constantin Aniculăesa, directorul companiei Vlăsie Compani, membru al Asociației Producătorilor ”Cașcavalul de Săveni”, a declarat că munca din acești 5 ani pentru dobândirea IGP în premieră pentru un cașcaval produs în România a fost una titanică și a fost îngreunată și de opoziția manifestată de Grecia și Bulgaria, dar și alte state europene.

”S-a pornit de la un caiet de sarcini pe model francez, acum cinci ani, și am ajuns ca în ultimii ani să facem muncă de documentare în arhivele Academiei Române pentru a demonstra cu dovezi că rețeta Cașcavalului de Săveni este mai veche. Acum avem primul produs cu IGP făcut în Botoșani și singurul cașcaval care a dobândit recunoaștere europeană. România mai are un produs recunoascut la nivel european, dar este o telemea, nu cașcaval. 5 ani pentru a obține IGP este foarte mult, alții ar fi renunțat la demersuri, dar noi am vrut să demonstrăm la nivel european că avem tradiție, că avem calitate, că avem unicitate și că suntem mândri de produsul nostru românesc”, a declarat Aniculăesa.

După dobândirea IGP, Cașcavalul de Săveni capătă o greutate ca brand la nivel european și orice fabrică va vrea să producă acest cașcaval va trebui să devină membru al Asociației Producătorilor ”Cașcavalul de Săveni” și să producă în baza unui caiet de sarcini stabilit de aceasta.