Prima pagină » A venit să cumpere un hotel și a rămas definitiv. Are 71 de ani, muncește cot la cot cu angajații și deține singura pizzerie italiană din oraș FOTO
Economic Știri locale

A venit să cumpere un hotel și a rămas definitiv. Are 71 de ani, muncește cot la cot cu angajații și deține singura pizzerie italiană din oraș FOTO

Singura pizzerie italiană cu adevărat din Botoșani este Restaurantul La Dolce Vita, deținut de omul de afaceri Milo Oronzo. 

Face pizza, sarmale, ciorbe, fripturi, face aprovizionarea, caută cele mai proaspete legume, cea mai bună carne și face inclusiv livrări la domiciliu când este cazul, chiar dacă are 71 de ani. 

Muncește enorm în fiecare zi, în ciuda vârstei și a statutului de patron, și este una dintre persoanele la care Dumnezeu nu s-a zgârcit cu energia pozitivă. 

 

 



 

Milo Oronzo spune că a început să gătească 1977, în Italia și mai ales în sudul Italiei, acolo unde se spune că este cea mai bună mâncare italiană. 

În România a venit la începutul anilor 2000. În 2002 a ajuns în Botoșani, a venit să cumpere un hotel, cel mai mare din oraș, cu 756.000 de dolari, împreună cu două asociate, pentru 56% din acțiuni, dar nu s-au înțeles cu vânzătorii și afacerea a picat. 

A deschis cu un prieten un restaurant în Bacău dar erau caractere diferite și au stabilit să plece fiecare pe drumul său, din punct de vedere al business-ului, pentru a putea rămâne prieteni. 

În 2005 s-a reîntors în Botoșani și a deschis La Dolce Vita. Și atunci, ca și acum, La Dolce Vita lui Milo Oronzo a rămas singura pizzerie adevărată italiană. 

”Am ales Botoșani pentru că era și este încă un oraș mai liniștit. Eu fac puțin din toate, sunt proprietarul localului, dar fac și mâncare, de la pizza la sarmale și ciorbe pentru că îmi place să câștig banii cu respect, fără să păcălesc oamenii. Restaurantul este al meu, dar am 71 de ani totuși și este mai greu pentru că nu cunoști Revelion, Crăciun sau zi de naștere pentru că muncești continuu”, a spus Milo Oronzo

 

 



 

 

Spune că pizza este aluatul și nu umplutura de deasupra. Pentru asta, orice blat de pizza în ”La Dolce Vita” este realizat din aluat care stă la dospit în frigider câteva zeci de ore. Un frigider este dedicat doar aluatului care stă și își așteaptă rândul pentru a fi format pe blat și apoi introdus în cuptorul de lemne pe care chiar patronul Milo Oronzo l-a făcut. 

Acesta spune că foarte mulți botoșăneni caută pizza cu o încărcătură cât mai groasă, cu cât mai multe ingrediente deasupra, care de cele mai multe ori acoperă savoarea aluatului, a blatului înnobilat cu oregano sau busuioc și mozzarella. 

”Sunt unii care caută gustul, care vor să simtă savoarea, își dau seama că totul e în gust, nu în cantitate, dar sunt și mulți care vor doar cantitate, cât mai mult. Aluatul este totul la o pizza și aș vrea să fie cât mai mulți care conștientizează asta. Eu am început să fac aluat în 1977, am stilul meu de a face aluat, dar tot timpul învăț să lucrez cu el, îl descoper în fiecare zi pentru că făina de astăzi nu mai este cea de odinioară. Oricine vrea să meargă la un restaurant să mănânce o pizza trebuie să știe că pizza bună, indiferent de gustul fiecăruia, este aceea care nu te face să simți nevoia să bei și să tot bei după ce ai mâncat-o, ci este aceea care nu cade greu la stomac, care îți lasă o senzație de bine”, a spus Milo Oronzo

 

 



 

 

În Italia sunt trei tipuri importante de pizza, Siciliana, Romana și Napoletana, iar Milo spune că el preferă pizza margherita sau pizza fără mozzarella, ”Aluatul este pizza, nu ce pui deasupra”

Dar italianul din Sud ajuns la Botoșani a trebuit să învețe și gusturile românești, mai ales pe cele ale botoșănenilor. Spune că a făcut miliarde de sarmale de când este în Botoșani. 

”La început aveam 30 de nunți pe an și la fiecare se cerea sarmale și iar sarmale. Nu am făcut milioane, ci miliarde de sarmale. Eu pun cantitatea de carne de trei ori mai mare decât cea a orezului în sarmale, și carnea afumată o toc și o pun în interior. Dar fac și ciorbe, cea rădăuțeană fiind printre preferatele mele”, a mai adăugat cel care a adus ”La Dolce Vita” la Botoșani. 

Milo Oronzo ne complimentează și spune că cea mai bună carne de vițel a mâncat-o în România, dar pe cea provenită de la animale crescute în România, nu la carnea importată și vândută chiar și la multe carmangerii. 

”Ce se vinde la market și la carmangerii este de import, carnea de vită românească este rară, dar este cea mai bună carne de vită pe care am mâncat-o eu vreodată pentru că la voi vițeii sunt crescuți liber. E gustoasă, dar puțin mai tare. Este și carne de vită adusă din Argentina, care este foarte moale, dar ea este obținută din încrucișări din laborator. Și atunci, ce mănânci? Prefer o carne de vită românescă, chiar dacă este mai tare. 

Cu carnea de vită este însă o problemă în ceea ce privește consumul pentru că foarte mulți o vor gătită ca cea de porc. Eu am piatră vulcanică adusă din Italia și gătim carnea pe ea, iar mie mi se cere să îi duc o carne bine făcută, dar care este tare”, a precizat Milo Oronzo.  

În 2020 sunt mulți botoșăneni care au învățat să facă pizza, dar în 2005 când a venit Milo în Botoșani… era o problemă mare. A învățat pe foarte mulți meserie, unii dintre ei sunt acum la alte restaurante, alții lucrează în străinătate. De asemenea, are la activ construite mai multe cuptoare pe lemne pentru pizza în Botoșani, Iași, Neamț, Bacău.

 



 

 

Despre Botoșani spune că și când a venit, dar și acum este contrariat de numărul mare de mașini de lux de pe străzile din oraș și de faptul că deși se spune că nu sunt bani pe străzi sunt cu mult mai multe autoturisme decât locuri de parcare. 

Îi place extrem de mult Centrul Istoric al municipiului Botoșani și nu înțelege de ce nu este pusă în valoare o asemenea zonă unică: ”Ar trebui să fie plină de terase, de restaurante, de locuri în care să ai ce să cumperi pentru tine, pentru copii”.

Restaurantul La Dolce Vita este situat pe Bulevardul Mihai Eminescu, peste drum de biserica Rosetti. Milo Oronzo spune că ar vrea ca și acea parte a Bulevardului să fie tratată de autorități ca și bucata din zona Parcului Mihai Eminescu. 

”Acolo sunt bănci, este iluminat public frumos, aici… parcă e altceva, parcă nu e Bulevardul Mihai Eminescu”, a completat Milo Oronzo. 

Pandemia de Coronavirus a prins La Dolce Vita cu o clientelă deja formată care au permis restaurantului să rămână în activitate doar cu comenzile la domiciliu pe care le puteți face telefonic, la numărul 0231.516.195, sau pe pagina de Facebook.