Prima pagină » Nemții vor să sufoce Carrefour. Kaufland și LIDL se extind să detroneze retailerul francez
Economic

Nemții vor să sufoce Carrefour. Kaufland și LIDL se extind să detroneze retailerul francez

După ce francezii de la Carrefour s-a extins în tot municipiul, nemții de la Kaufland și LIDL vor să-și sufoce concurența franceză cu un plan de extindere care înseamnă zeci de milioane de euro investiți în Botoșani. 

Banii botoșănenilor încep să reprezinte o piață pentru care retailerii francezi și germani sunt dispuși să ducă o luptă acerbă printr-o politică de extindere la nivelul municipiului reședință de județ. 

Cei trei mari jucători din comerțul modern prezenți în Botoșani, Carrefour, Kaufland și LIDL aveau acum câțiva ani câte un singur magazin în Botoșani, toate trei în același loc, unul lângă altul, ceea ce făcea traficul din zona gării și de la ieșirea spre Suceava un coșmar. 

 

 



 

 

loading…

 

 


Primii care s-au extins au fost francezii de la Carrefour prin ale lor magazine de proximitate Carrefour Express. Și francezii au deschis un Express în Stejari, la ieșirea spre Iași, unul pe Primăverii, lângă Parcul Curcubeului, unul la Complex Bulevard și unul, cel mai mare, lângă Piața Mare, în locul fostului Comaliment. 

 

În anii în care Carrefour se întindea în municipiu pentru plasa cât mai multe ”buzunare” în care să primească banii botoșănenilor, nemții au stat și s-au uitat… cel puțin așa părea atunci. 

De anul trecut asistăm la ofensiva germană LILD-Kaufland, totul începând cu achiziția de terenuri în municipiu. 

 

 

LIDL a dat prima replică și are cea mai agresivă extindere

LIDL a dat startul prin relocarea magazinului poziționat chiar în fața Kaufland, pe Bulevardul Mihai Eminescu, lângă benzinăria Mol. Fosta locație a LIDL era închiriată pe o sumă lunară extrem de piperată, motiv pentru care nemții au decis să-și relocheze unitatea, dar cam în aceeași zonă, așa că au cumpărat ruinele fostei firme Simcos, de lângă Pompieri, și au reușit ca în 5 luni să demoleze tot și să construiască noul magazin, plus că au sistematizat circulația în acea zonă. De la niște dărăpănături, municipiul a recâștigat o zonă destul de importantă care acum are un magazin, locuri de parcare și o sistematizare. Prețul plătit de municipiu îl constituie sumele lăsate lunar de botoșăneni la LIDL. 

Dar LIDL nu se oprește aici și a mai depus la Primăria Botoșani actele pentru construirea a trei noi magazine pentru care a făcut achiziții imobiliare importante. 

Dezvoltatorul magazinelor LIDL în România a cumpărat un teren pe Bulevardul Mihai Eminescu, în spatele fostei fabrici de înghețată IBA, iar lângă acea proprietate a mai achiziționat un teren, pentru un preț exagerat pentru Botoșani, dar nu a avut încotro, pentru a avea ieșirea și pe strada Petru Rareș. Deschiderea unui LIDL în acel loc este însă primit cu ostilitate de locuitorii zonei care au făcut și o asociație pentru a se opune și au făcut tot posibilul pentru asta până acum. 

 

 

 



 

 

 

Din acest motiv, LIDL are o variantă de rezervă pentru acea zonă și a depus actele pentru construirea unui magazin chiar lângă cartierul ALFA LAND, o co-proprietate întinsă pe 20.000 mp care ar urma să deservească botoșănenii din cartierele Tulbureni, Alfa-Land, Lebăda, Stejari și din satele învecinate. 

Cea mai valoroasă tranzacție făcută de LIDL în Botoșani pentru extinderea care să combată Carrefour este cea din centrul municipiului reședință de județ, actuala fabrică de confecții Rapsodia Conf, din spatele Catedralei Uspenia și a Centrului Vechi, cu acces din strada Independenței, din apropierea Uvertura Mall. 

Acolo, dezvoltatorul LIDL vrea să construiască un magazin, două sau trei blocuri cu locuințe și birouri, un parc și o parcare generoasă. Tranzacția este condiționată de obținerea avizelor de la Primărie pentru tot proiectul de investiții. Proiectul imobiliar din centrul orașului, privind actuala configurație a zonei pare să sufoce cartierul, dar viitorul proiect prevede o sistematizare care vizează atât strada Independenței, cât și partea din strada Săvenilor, de lângă Catedrala Uspenia până la intersecția cu Independenței. Pe lângă fabrica Rapsodia Conf, dezvoltatorul va achiziționa și clădirile vechi care dau în Independenței și Săvenilor. 

 

 

 



 

 

Kaufland deschide la Paști al doilea hipermarket propriu din Botoșani

Pe lângă hipermarketul existent, Kaufland lucrează deja la al doilea magazin, la ieșirea spre Iași, lângă benzinăria Socar, unde a fost pe vremuri RAR-ul. 

Și nemții lucrează în ritm nemțesc și după ce anul trecut s-au ocupat cu demolările fostelor clădiri, în 2020 vor să deschidă magazinul chiar la Paști. 

Viitorul magazin va avea acces atât din Calea Națională, chiar lângă firma Conrec, cât și din Bulevardul Mihai Eminescu, pe lângă benzinăria Socar. 

Kaufland-ul de la ieșirea spre Iași va atrage toți clienții fideli acestui brand din din cartierele Stejari, Tulbureni, Alfa-Land, Lebăda, dar și de la ieșirea spre Stăuceni, precum și din Zăicești și Orășeni Deal.