Prima pagină » Ministrul Agriculturii: ”Toate programele de sprijin pentru fermieri vor continua”. ”Bombele” moștenite de la Daea
Administrație Agricultură

Ministrul Agriculturii: ”Toate programele de sprijin pentru fermieri vor continua”. ”Bombele” moștenite de la Daea

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, se află astăzi într-o vizită de lucru, dar și una politică, la Botoșani. 

Acesta este însoțit de Adrian Pintea, directorul APIA, și s-au întâlnit la ora 9.00 cu medicii veterinari din județ, după care ministrul a participat la o conferință de presă la PNL Botoșani, în timp ce Pintea a vizitat APIA Botoșani. 

La conferința de la PNL, ministrul Agriculturii i-a avut alături pe senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, și pe fostul deputat Verginel Gireadă. 

 



 

 

 

”Am venit pentru a demonta acuze aduse noii conduceri a Ministerului Agriculturii cum că vom tăia programele de sprijin. Toate programele de sprijin pentru fermieri, care sunt notificate la comisie, vor continua și în 2020. La finele lui 2020 vom face o evaluare a tuturor acestor programe și unde lucrurile nu merg bine le vom îmbunătăți. Am fost acuzați că vom tăia programul de tomate, cel mai popular al ministeriatului domnului Petre Daea. Am fost în toate zonele legumicole importante să văd ce impact au avut. În zonele care au tradiție în legumicultură, Galați, Ialomița, Giurgiu, am găsit lucruri foarte bune, deja acolo făceau agricultură de performanță. Problema este la vânzare. Nu reușesc să vândă la niște prețuri rezonabile, de multe ori cheltuielile fiind peste prețul de vânzare”, a declarat ministrul Adrian Pintea. 

 



 

 

 

Acesta a precizat că a găsit ”grenade” lăsate peste tot de ministrul Petre Daea.

”Am găsit mici ”grenade” lăsate peste tot. Am constatat că ajutorul de stat la motorină nu a fost plătit din trimestrul doi, aproape 400 milioane lei, deci trimestrul doi și trei sunt restanțe. Acum nu avem resursa financiară, dar ne vom îngriji să o avem. 

La AMPA, pescuit și acvacultură, au făcut pe 22.03.2019 Bursa de Pește, și au fost două tranzacții în ziua inaugurării. Avem de rambursat 14,9 milioane lei Comisiei Europene pentru Bursa de Pește. La AMPA mai aveau și un elicopter prins, dar nu va mai fi. 

La AFIR suntem în evaluare, pilonul 2. Nu atingem niciun indicator de etapă în domeniile de intervenție. Dacă comisia acceptă sumele spre plată în T3 și T4 vom ajunge la 57,8% nivel de absorbție, nu peste 80% cum se spunea. Apoi, la proiectele de tranziție, din 2007-2014,  încă mai sunt peste 100 milioane euro. Acestea trebuiau primele prioritizate”, a precizat ministrul Agriculturii

Pe lista ”bombelor” moștenite a mai fost și modificarea legislației după care funcționează medicii veterinari, care permite vânzarea medicamentelor de către oricine, și modul în care în ultima zi de activitate fostul ministru a emis un ordin prin care se reglementează creșterea de porci.

 

Totodată, Adrian Oros a precizat că este nemulțumit de modul în care Ministerul Agriculturii a acționat în cazurile de pestă porcină, județul Botoșani fiind unul dintre cele mai afectate.