Prima pagină » FOTO 1,8 milioane lei investiții în derulare în sistemele de irigații. Fermierii vor accesa alte 3 milioane euro 
Agricultură Economic

FOTO 1,8 milioane lei investiții în derulare în sistemele de irigații. Fermierii vor accesa alte 3 milioane euro 

Lucrări record de 1,8 milioane lei sunt în derulare sau vor începe în acest an având ca sursă de finanțare fondurile guvernamentale derulate prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. 

Reluarea investițiilor în refacerea sistemelor de irigații din județul Botoșani a fost făcută de Guvern începând cu 2017, iar 2019 este cel mai bun an al investițiilor în acest sector având în vedere că lucrările în derulare sau care vor începe în acest an se ridică la 1,8 milioane lei, față de aproape 800.000 lei în 2018. 

Senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României, a declarat că județul Botoșani este cel mai avansat în ceea ce privește programul guvernamental de refacere a sistemelor de irigații. 

 



 

 

 

”Programul de refacere a sistemelor de irigații are două etape, respectiv cel al modernizării sistemelor unde mai existau stații de pompare, canale de irigații, iar la această etapă județul Botoșani este primul din țară, după care a doua etapă constă în refacerea vechilor sisteme de irigat acolo unde nu mai există nimic, unde după Revoluție s-a distrus tot”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

În momentul de față se lucrează pentru decolmatarea a câțiva zeci de kilometri de canalde de irigat din stațiile Lehnești, Havârna-Tătărășeni, Mileanca și urmează  modernizarea clădirilor și a pompelor de apă.  

Totodată, pentru amenajările de la Curtești și de la Concești-Havârna se lucrează la cererile de finanțare pentru fonduri europene de 3 milioane euro, câte 1,5 milioane euro pentru fiecare amenajare, prin care fermierii își vor înființa rețele proprii de irigat plecând de la canalele cu apă alimentate de statul român. 

Impactul lucrărilor de irigații pentru agricultura județului Botoșani este major și va duce la dezvoltarea acestei ramuri economice și poate sta la baza dezvoltării procesării.

#investițiiBotoșani #sistemeirigații