Prima pagină » DOCUMENT Anul relansării: tinerii fermieri și afacerile non-agricole din sate au primit 7,9 milioane euro în 2017
Agricultură

DOCUMENT Anul relansării: tinerii fermieri și afacerile non-agricole din sate au primit 7,9 milioane euro în 2017

Întâlnire între fermieri și senatorul Lucian Trufin

Aproape 8 milioane de lei au intrat în 2017 în județul Botoșani pentru reinstalarea tinerilor fermieri și pentru afacerile non-agricole din sate, adică pentru business-urile din mediul rural.

 

Din acest punct de vedere, județul Botoșani este pe primul loc la nivelul regiunii Moldova în ceea ce privește sumele atrase.

 

Senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru agricultură din Senatul României, a reacționat la publicarea articolului “Botoșani a primit anul trecut fonduri de 289.000 euro prin POR, Suceava 1,5 milioane euro, Iași 3,4 milioane euro” în BanulBotoșănean.ro.

 

 

 

Situația prezentată de dumneavoastră cu privire la sumele alocate la nivelul Regiunii Nord-Est prin Programul Operațional Regional nu ne avantajează, chiar dacă ne dorim, aspect sesizat și de dumneavoastră, nu putem fi campionii absoluți ai fondurilor europene. Dacă la capitolul fonduri structurale nu am avut succesul pe care ni l-am fi dorit, ne putem însă mândri cu poziția fruntașă pe care județul Botoșani o deține în sfărșit, pentru prima dată, în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Datele pe care le găsiți de altfel, pe pagina oficială a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, certifică faptul că județul nostru este lider la absorbția fondurilor europene prin PNDR în sectorul privat”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

 

 

 

Potrivit datelor oferite de parlamentarul social-democrat, județul Botoșani a reușit să surclaseze, din punct de vedere al proiectelor selectate cât și a sumei total accesate, celelalte cinci județe din regiunea de Nord-Est, obținând cele mai bune rezultate la submăsurile 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și 6.2- Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, măsuri prin care 50% din sumele alocate regiunii Nord-Est ajung în județul Botoșani.

Clasamentul sumelor atrase din județe pe cele două măsuri:

Botoșani 7.934.573 euro

Iași  6.903.180 euro

Vaslui 4.967.868 euro

Bacău: 4.816.043 euro

Suceava  2.826.318 euro

Neamț 1.220.433 lei

 

 

 

 

Trufin susține că aceste rezultate se datorează unei activități parlamentare intense, în cadrul căreia a prioritizat domeniul agricol, dar și sesiunilor de informare și promovare a măsurilor și sub-măsurilor PNDR, pe care le-a realizat timp de un an în teritoriu, la care au participat peste 1500 de fermieri din peste 50 de UAT-uri ale județului Botoșani.

”Tot prin intermediul PNDR-ului UAT-urile pot beneficia de fonduri europene care le permit acestora, prin proiectele depuse, să asigure accesul la utilități de strictă necesitate, adică apă, canal, drumuri, și să refacă sau să construiască obiective de utilitate socială, respectiv școli, grădinițe, cămine culturale, care vor spori calitatea vieții la sate și vor avea impact pozitiv asupra dezvoltării mediului rural din județul Botoșani. Toate aceste sume atrase, precum și rezultatele obținute până acum, constituie pentru mine un îndemn pentru a promova programele de dezvoltare, astfel încât să obținem cât mai multe fonduri europene menite să ridice nivelul județul nostru”, a concluzionat Lucian Trufin.