Prima pagină » Doar trei botoșăneni au fost prezenți la dezbaterea bugetului municipiului: Daniel Ciobbanu, Radu Căjvăneanu și Ioan Balan
Administrație

Doar trei botoșăneni au fost prezenți la dezbaterea bugetului municipiului: Daniel Ciobbanu, Radu Căjvăneanu și Ioan Balan

Interes aproape zero din partea botoșănenilor cu privire la dezbaterea modului în care se vor cheltui banii bugetului municipiului în acest an.

Doar trei ”civili” au fost prezenți la Primărie la dezbaterea publică a bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2018 pe lângă primarul Cătălin Flutur, consilierii locali și presă.

 

Radu Căjvăneanu, directorul ONG-ului Europe Direct, Ioan Balan, reprezentantul asociației de proprietari care are căminele de la Textila și ANL-urile din Cișmea, și cunoscutul Daniel Ciobbanu, top-model, instructor de tai-chi-chuan și profesor de sport.

 



Primarul Cătălin Flutur a atras atenția că bugetul are 90% din sume destinate funcționării, adică salariilor, și 10% pentru investiții, 129,8 milioane lei la funcționare, 14 milioane lei la dezvoltare.

”Am încercat să creionăm un buget în condițiile în care am avut niște probleme legat de o serie de reglementări apărute în 2017 și chiar și în 2018. Am încercat să ținem cont de prevederile Legii bugetului de stat, de toată legislația care ne-a stat la bază pentru a creiona acest buget. Nu am încercat să creionăm un buget artificial, ci unul real, să fie rotund”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

 

 

Acesta a precizat că în 2018 veniturile municipalității sunt de 143,4 milioane lei, față de 229,3 milioane lei, însă asta pentru că banii de salarii pentru cadrele didactice nu se mai achită prin primării, ci prin Inspectoratele Școlare.

”Cea mai mare reducere este din cota defalcată de TVA. Constatăm o reducere de la 63 milioane lei pentru 2017 la 46 milioane pentru 2018 . Sunt venituri luate, și am proprietatea termenilor, acestea sunt veniturile noastre certe pentru 2018, cu speranța că în 2018 poate vom încasa ceva mai bine, dar mai bine de 98% nu cred. Poate vom încasa mai bine urmare a creșterii salariilor, în ceea ce privește sectorul bugetar, diferența apărând de la reducerea impozitului pe venit la 10%”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.

 



Cei trei botoșăneni care au fost prezenți la dezbaterea bugetului au venit cu propuneri diferite.

Daniel Ciobbanu a pus accent pe punctul forte al municipiului, puterea culturală deținută prin moștenirea de excepție pe care o avem.

”Din cele 7 bancnote, trei sunt cu personalități in Botoșani. Ar fi fost și al patrulea dacă nu era preferat Grigorescu în locul  lui Luchian. Ar trebui să investim mai mult în domeniul cu care ne mândrim atât, în cultură. Dacă tot avem un oraș cu un potențial cultural și l-am dat pe domnul Nicolae Iorga, dacă am avut capacitatea de a da un prim-ministru, de ce nu am investi într-un centru universitar?”, a spus Ciobbanu în fața primarului Flutur și a consilierilor locali.

 

 

Acesta a mai cerut să fie pusă în valoare paragina din spatele Băii Centrale, dar și amenajarea unei băi și a unei saune pentru botoșăneni, amenajarea unui bazin de înot în zona fostului ștrand și betonarea terenului de sport de la Școala nr. 16, acolo unde el este profesor de educație fizică.

Primarul Flutur i-a răspuns acestuia că pe terenul de sport se vrea construirea unei săli de sport, centru universitar este dificil de realizat la Botoșani, iar investițiile într-un alt bazin de înot se poate face abia după punerea în funcțiune a Parcului Cornișa.

 



Radu Căjvăneanu, de la Europe Direct a solicitat o cofinanțare pentru un proiect european câștigat de acest ONG și a solicitat o altă destinație fostelor puncte termice din cartiere.

Edilul-șef a precizat că nu sunt bani prinși pentru această cofinanțare la proiectul care are o valoare totală de 25.000 euro anual, în următorii trei ani, dar că se vor găsi soluții. Primarul Flutur i-a mulțumit lui Radu Căjvăneanu pentru tot ce a făcut prin Europe Direct pentru Botoșani.

 

Ioan Balan a cerut municipalității bani pentru amenajarea unei mici zone de agrement lângă ANL Cișmea pentru ca etnicii de acolo să nu mai facă grătar în fața blocurilor, iar în Cișmea și la Cămintele Textila a cerut aparate de fitness.

Primarul Flutur a spus că nu se poate amenaja zona de agrement pentru că terenurile de acolo nu sunt ale municipalității.